Hírek

2014.08.04. 15:50

A nagy háború hőseire emlékeztek emelt lélekkel a vasiak

Szombathely, Doberdo - Az első világháború kitörésére emlékeznek. Egy vasi delegáció már áprilisban koszorúzott.

Kozma Gábor/Vas Népe

A vasiak, a szombathelyi Márkus Árpád vezetésével áprilisban keltek útra, hogy az Isonzó völgyét megjárva Doberdo híres-hírhedt fennsíkján koszorúzzanak. A csapatot elkísérte a magyarországi Lions klubok kormányzója, Magyar László és neje, Erzsike tábori lelkész. – Nagy meghatottsággal és emelt lékekkel jártuk a helyszíneket, s bizony elérzékenyültünk, amikor Bovec katonai temetőjében megláttuk a piros-fehér.zöld szalagocskák játékát a kopjafán – fogalmazott Márkus Árpád, aki a Lions klub regionális vezetőjeként is jótékonykodik. – Miután elértünk az olasz Doberdóhoz, már nem volt kérdés: az első világháborút megvívó magyar katonák, ifjak milliós serege hős volt – tette hozzá.

Az olasz doberdói emlékműnél Tóth Imre, Süle János, Márkus Árpád, dr. Szalay Dénes, Magyar László és neje, Erzsébet.

Fotó: Kozma Gábor

A mostani megemlékezések egyik fő helyszíne a magyar kápolna. Itt mondtak beszédet a magyar állami vezetők, többször is. Pár napja népes hazai delegáció emlékezett a kápolnánál, olasz meghívottakkal. A vasi csapat ezt a helyet is felkereste, ahol aztán Benkő Sándor fotóriporter kis csokrot helyezett el a kápolna rácsozatán – Mindenkiben nyomot hagy egy ilyen út – összegzett Márkus Árpád. – Ez egy életre szól. Igaz, száz éve már, hogy kitört a háború és annak is lassan ennyi ideje lesz, hogy hadba keveredtünk Olaszországgal. Nos, a mai emlékezés szomorúsága a látogatás végén reménnyé nemesült. Annyiban, hogy az emberek tanulnak a múltból és talán nem követik el ismét azt, amit háborúnak hívnak De ez csak remény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!