Hírek

2014.09.26. 09:31

Az egyetemi lelkész blogol, de nincs fenn a facebookon

Szombathely - A közösségi oldalak az egyházak életében is fontos szerepet töltenek be, mivel ezeken keresztül is hamar értesülhet mindenki egy-egy vallási eseményről, az egyházak mindennapjait érintő változásokról, és a hívekhez gyorsan eljutnak az inspiráló gondolatok is.

Boros Patrícia

– A technika fejlődése nemcsak átok lehet, hanem áldás is. Azt gondolom, hogy a közösségi oldalak új lehetőséget jelentenek annak az örömhírnek a személyes és konkrét meghirdetésére, amit a katolikus egyház már kétezer éve vállal. Az egyházon belül úgy gondolkodunk erről, hogy bár az Ige örök, a nyelvezet azonban idővel mindig megújításra szorul. Fontosnak tartom, hogy az embereket minél érthetőbben, közvetlenebb módon tudjuk megszólítani – mondta dr. Németh Norbert katolikus egyetemi lelkész.

Norbert atya szerint a facebook negatív hatással lehet az emberi kapcsolatokra, hiszen azok egy bizonyos pont után elszemélytelenedhetnek, valamint problémát jelenthet az is, ha valaki teljesen más arcát mutatja a monitor mögött, mint amilyen valójában.

Németh Norbert okostelefonja segítségével követi figyelemmel Ferenc pápa internetes bejegyzéseit (Fotó: Boros Patrícia)

– Nem regisztráltam a facebookra, mert ezzel az oldallal kapcsolatban van némi dilemma bennem. A közösségi portálok egyrészt óriási lehetőségeket rejtenek az emberek számára, hiszen gyorsan kapcsolatba tudnak lépni interneten, de azért ott van annak a veszélye is, hogy virtualizálódik az emberi kapcsolatok világa. Gyakran azt látom az egyetem folyosóin sétálgatva, hogy a diákok az óra után úgy köszönnek el, hogy: „akkor majd a facebookon délután chatelünk!”. Ezzel az a problémám, hogy így nem marad meg a személyesség a fiatalok között, hiszen sokkal nagyobb élmény mondjuk egy kávé mellett elbeszélgetni a barátokkal, ismerősökkel. Azt is veszélyesnek érzem ebben, hogy az ember monitor mögött sok mindent mer, amit nem szabadna vagy nem biztos, hogy használ a személyiségnek a fejlődésében, sem pedig a kapcsolatai elmélyítésében – hangsúlyozta.

Az embereknek, főként a fiatalok többségének komoly gondot jelent már az is, ha fél óráig nem működik a facebook. Norbert atyának azonban nincs ilyen problémája, hiszen mindig elfoglalja magát valamivel.

– Figyelek arra, hogy a virtuális világon belül is megszólítható maradjak. Blogolok, illetve vannak olyan interaktív felületek is, amelyeken személyes kérdéseket is fel lehet tenni hittel vagy akár teológiával kapcsolatban és én azokra igyekszem pontosan, gyorsan válaszolni, hiszen lehet, hogy pár nap múlva már másként alakul a megkereső személy élete – mondta.

– Egyébként a szabadidőmet nem az interneten élem ki, mindennap igyekszem legalább nyolc-tíz kilométert futni, nagyon szeretek hegyet mászni, olvasni, utánanézni olyan kérdéseknek, amelyekről úgy gondolom, hogy a szolgálatomat is segíthetik – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!