Hírek

2014.10.16. 16:54

Vas megyében 25-50 ezer ember küzd pszichés vagy mentális zavarokkal

Szombathely – Bár a megyében 25-50 ezer ember küzd pszichés vagy mentális zavarokkal, nem kell tartani attól, hogy elszaporodnak az erőszakos cselekedetek – hallottuk dr. Buda Botond ideggyógyásztól, akit a keddi kalapácsos támadásról kérdeztünk.

Munkatársunktól

Mint azt korábban megírtuk, egy fiatal nő kalapáccsal rátámadt édesanyjára. Az ideggyógyász szerint pusztán a támadás tényéből nem lehet következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy szenvedett-e bármilyen pszichés zavarban a fiatal támadó, hiszen mint azt dr. Buda Botond kifejtette: hasonló impulzív cselekedetek egészséges embernél is bármikor előfordulhatnak nyomós kiváltó ok esetén. Arra a kérdésünkre, hogy Vas megyében hány ember küzdhet pszichés zavarral, az orvos elmondta: egyes nyugat-európai statisztikák szerint már a háziorvoshoz forduló betegek 60 százalékánál is pszichés zavarok állnak a testi panaszok mögött. A fejlett országokban egy éven belül a teljes népesség 9,8–19,1 százalékánál lép fel valamilyen pszichés vagy mentális zavar. Vas megyére vetítve ez 25-50 ezer embert jelent évente. A KSH 2011-es népszámlálási adatai szerint 256 ezer 629 ember él a megyében, vagyis hozzávetőlegesen a megye lakosságának 10-20 százaléka érintett lehet valamilyen pszichés, mentális betegségben.

Dr. Buda Botond arra is felhívta a figyelmet: bárkinél elképzelhető, hogy a jövőben szerepelni fog ebben a statisztikában. Sajnos a pszichés vagy mentális problémákkal küzdők alig több mint tizede tud csak a betegségéről és áll megfelelő kezelés alatt. Amit látunk, az tehát csak a jéghegy csúcsa. A fejlett országok többségében a pszichés és mentális zavarokkal kezelt betegek aránya enyhén emelkedik az utóbbi években. Ez azonban valószínűleg csupán az egészségügy javuló hatékonyságával és lakosságuk növekvő egészségtudatosságával magyarázható; a tényleges növekedés nem jelentős. Dr. Buda Botond ugyanakkor hozzátette: az európai és magyarországi bűnügyi statisztikák alapján biztosan állítható, hogy az élet és testi épség elleni erőszakos cselekedetek elsöprően nagy hányadát egészséges, beszámítható embertársaink követik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!