Hírek

2014.11.07. 10:31

2000 év emlékei mellett vezet az új kerékpárútvonal

Rohonc – A bringás turisták az osztrák-magyar határon tehetnek időutazást: a két ország közös történelme, a római idők és a hidegháború korszaka is megelevenedik az új tematikus kerékpárútvonal mentén.

Vadas Lucia

Ilyen volt – ilyen lett. Újjászületett és funkciót kapott az egykori rohonci vámház Fotó: Andreas Lehner

Bár nincs teljesen kész, már használható az apró vámház a határon. A lepusztult, évtizedek óta kihasználatlanul álló épületet felújították, és kerékpáros pihenőhelyet alakítottak ki belőle. De nem csak azt: a vámház a történelmi kerékpárútvonal egyik állomása, és mint ilyen, falain a vasfüggöny kora idéződik meg. A kialakításáért a Szombathelyen élő osztrák képzőművész-projektmenedzser, Andreas Lehner volt felelős, aki néhány évvel ezelőtt az azóta igen népszerűvé vált beledi (bildeini) Határélmény-parkot is megálmodta. Pontosan ez a többállomásos tematikus tanösvény volt az, ami annyira elnyerte a Dél-Burgenland Turizmus nevű szervezet tetszését, hogy felkérték Lehnert a mostani projektre.

A vámházikót Rohonc határában találjuk. Legkönnyebben úgy közelíthető meg, ha Bucsutól megyünk Bozsok felé, és körülbelül egy kilométer után letérünk balra egy földútra, a régi postaútra. Mintegy másfél kilométer múlva érjük el a pihenőhelyet. A postaúton jövő év elején készül el az aszfaltozás, azaz a kerékpárút még hiányzó szakasza. Az uniós támogatással megvalósuló, határon átnyúló projekt címe sokat mondó: "Geschichte in Rechnitz begreifen", azaz "megérteni a történelmet Rohoncon". Az építési munkálatokat augusztusban kezdték meg, a legnagyobb rész már elkészült.

Az ünnepélyes átadást a 2015-ös tavaszi szezonnyitásra tervezik. A vámház turisztikai hasznosítása ötletes és jó példa, talán követni fogják másutt is, hiszen a schengeni nyitás óta számos hasonló profilú építmény áll kihasználatlanul a határon. Az újjászületett rohonci épületben az osztrák csendőrség (a Gendarmerie) munkájáról és a hidegháborús korszakról, a vasfüggöny idejének határőrizetéről kap információkat a látogató. Felszerelték padokkal, asztalokkal, vagyis a szellemin túl a valóságos táplálék elfogyasztásának is helyet tud adni a ház. Andreas Lehner a vámházon kívül még három további állomáson dolgozik. Az egyes pihenőhelyeken a tájékoztató táblákat – amelyek a határral kapcsolatos történeteket képben és írásban jelenítik meg – három nyelven helyezik ki, és a következő évben egy sor műtárgyat telepítenek még az útvonal mentén.

Az új kerékpárút Rohoncnál csatlakozik a már meglévő dél-burgenlandi kerékpárút-hálózathoz. A projekt keretében a Pannarch Archeológiai Egyesület rekonstruálta a római vízvezeték egy részét, ez szintén információkkal kiegészítve tekinthető meg. További attrakció az a római szarkofág, amelyet a kismartoni (eisenstadti) tartományi múzeumból szállítottak szeptember elején Rohoncra, és a Natúrpark irodájánál, a parkban állították fel. Pontosabban: visszahozták, hiszen a több mint egy tonnás, oromdíszes, a késői császárkorból származó szarkofágot annak idején Rohoncon találták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!