Hírek

2014.11.25. 10:26

Áldozattá válás: ki tehet róla?

Szombathely - Nők az erőszak árnyékában címmel közleményt adott ki a Vas megyei rendőr-főkapitányság kedden reggel. A felhívás - hasonlóan a pécsi oktatóvideóhoz - a nők kihívó viselkedésének veszélyeire hívja fel a figyelmet. A téma szerkesztőségünk munkatársait is megosztotta.

Budai Dávid

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kedd reggel kiadott közleményében a nők figyelmét hívja fel az óvatosságra, hogy megelőzhetőek legyenek a velük szemben elkövetett erőszakos bűncselekmények. Vas megyére ugyan nem jellemzőek a nőket érő utcai zaklatások, erőszakos bűncselekmények,  nem árt az óvatosság, áll a közleményben.

A figyelemfelkeltés időzítése nem véletlen, hiszen az ENSZ 1999-ben nyilvánította november 25-ét a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapjává, így emlékezve meg a Mirabal nővérekről, akiket 1960-ban ezen a napon öltek meg Rafael Trujillo tábornok parancsára a Dominikai Köztársaságban. A nővérek a feminista ellenállás szimbólumai lettek. Ezen a napon emlékezünk minden olyan nőre, aki embertelen körülmények között él, akit erőszak sújt.

A rendőrség közleménye összhangban áll a november 22-én a YouTube-on is megjelent, óriási felháborodást kiváltó oktatóvideóval, amit a pécsi rendőrség készített. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNe) munkatársa, Cserháti Éva szerint a film a női szexualitást már-már egy szoftpornó szintjén ábrázolja, és azt sugallja, hogy a nők nem ihatnak és érezhetik magukat túl jól egy szórakozóhelyen, mert azt egyes férfiak provokatívnak találják. Továbbá, hogy a videóban sugalltakkal ellentétben, a legtöbb szexuális zaklatást olyasvalaki követi el, aki ismerőse az áldozatnak, és a szűkebb baráti vagy családi köréből származik.

A Vas megyei rendőrség közleményében azt írja: "A legcélszerűbb elkerülni a veszélyes helyzeteket, ehhez azonban elengedhetetlen az erőszakra irányuló szándék időben történő felismerése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megelőzésben a női metakommunikációnak óriási szerepe van. A fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot. Fontos, hogy csak akkor közvetítsünk ismerkedési szándékot, ha valóban kapcsolatba kívánunk lépni a másik féllel, mivel a visszautasítás dühöt kelthet a hozzánk közeledőben. Sok esetben nehéz felismerni, ha valakit követnek, hiszen ez gyakorta tömegben indul. A verbális és nonverbális jelek azonban megmutatják a támadó szándékát. Akiben felmerül a gyanú, hogy figyelik, igyekezzen jól látható, kivilágított helyre sietni, vagy elvegyülni egy társaságban. Viselkedésünkkel minden esetben igyekezzünk magabiztosságot sugározni. Fontos az önbizalom, fontos, hogy magunk is higgyünk abban, sikerülhet elkerülni az áldozattá válást!"

A Vas megyei rendőrség is a nők kihívó viselkedésében rejlő kockázatot emeli ki. Az elhíresült videó egyébként szerkesztőségünk munkatársait is megosztotta. Az egyik álláspont szerint semmilyen arra irányuló statisztikai adat nincs, ami igazolná, hogy a kihívóbban öltözködő és ittas állapotban lévő nők nagyobb számban esnek áldozatul nemi erőszaknak. A másik álláspont szerint viszont valóban nagyobb az esélye egy önfeledten bulizó hölgynek arra, hogy szexuális zaklatásnak legyen kitéve, mint annak, aki jobban vigyáz magára. Természetesen ettől még igaz, hogy az ismerősi körből nagyobb számban kerülnek ki erőszaktevők, azonban sajnos be kell látnunk, hogy a kihívó magatartás növeli a kockázatot. Olvasóink véleményére is kíváncsiak vagyunk, ezért várjuk hozzászólásaikat a témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!