Hírek

2014.11.12. 16:19

Csaknem húsz család jutott idén ingyenesen tűzifához, az adományozás folytatódik

Szombathely – Huszonkét rászoruló család jutott tavaly november óta ingyenesen tűzifához. A Polgár család otthonába szerda reggel érkezett meg az adomány.

Lisztmayer Zsófia

Polgár Imre rokkantnyugdíjas, műtötték már érszűkülettel, jelenleg gyomorfekéllyel is küzd. Két gyermekével, valamint feleségével ezért valóban rászorulnak a segítségre. A család régebb óta tartja a kapcsolatot a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálattal, idén másodjára kaptak adományként tüzelőt. – Először tavasszal jutott nekünk a tüzelőanyagból, mindkét alkalommal körülbelül 10 mázsa fát kaptunk. Ez a mennyiség szerintem nagyjából három hónapra lesz elég, tovább biztosan nem. A fának természetesen nagyon örülünk, és köszönjük szépen a segítséget a szociális központnak. A rokkant nyugdíjam ugyanis elég kevés, nehéz lenne belőle kifizetni a tűzifát.

Polgár Imre, és családja második alkalommal kaptak fát. Fotó: Tímár Gergely

Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly szociális központ intézményvezetője elmondta, hogy a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. (Szompark) 2013 novembere óta ajánl fel fűtésre alkalmas faanyagot szociális célokra. – A tűzifa a szociális intézményen keresztül jut el a rászorulókhoz, és azok a családok részesülnek elsősorban a tüzelőből, akik igénybe veszik a szociális központ szolgáltatásait, valamint akiket a Szociális és Családvédelmi Iroda ajánl a központ figyelmébe. Többnyire egyedülálló, rossz egészségi állapotban lévő idősek, valamint többgyermekes, nehéz anyagi körülmények között élő családokhoz került a felajánlott fa.

A Szompark által szállított tüzelőt a szociális intézmény Pozsonyi utcai telephelyén tárolják, a családok innen szállíthatják otthonukba. Az adományok azokból a fakivágásokból származnak, amelyeket az intézmény munkatársai vágnak ki. Kiss Dávid, a Szompark ügyvezetője elmondta, hogy független szakértők döntenek a kivágandó fákról, de időnként a természet is hozzájárul a tűzifa gyarapodásához. A viharok által kivágásra ítélt fák ugyanis szintén az adományok közé kerülnek.

– Minden általunk kivágott fát szociális célokra ajánlunk fel. Ez nem állandó forrás, hiszen nem tudhatjuk előre, hogy mikor kell fát vágni, és mikor tudunk szállítani a szociális intézménynek, de mindenképpen hasznos a megállapodásunk. A rászorulóknak így önkormányzati cégek segítségével lehet megoldani a téli fűtését – tette hozzá az ügyvezető.

Amennyiben valamelyik rászoruló egészségi állapota miatt nem tudja megoldani a fa felaprítását, abban is segítséget kapnak. Egyrészt a szociális intézmény dolgozói segítenek az aprításban, másrészt az Iron Samson Gym Sportklub tagjai a szabadidejükben önként, edzésprogramjuk részeként hasogatják a tűzifát, így a családok kályhakészen tudják elszállítani a tüzelőt. Dancs Roland, a klub oktatója elmondta, hogy a sportolótársaival együtt így társadalmi szempontból hasznos, önkéntes munkát tudnak végezni, és természetesen testedzésnek is kiváló a favágás.

– Tavaly óta folyamatosan segítünk a tüzelőanyagok aprításában. Leginkább hétvégén, naponta néhány órát tudunk erre a célra szánni. Mivel nem veszélytelen tevékenységről van szó, természetesen csak felnőttek vehetnek részt benne, de továbbra is szeretnénk segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!