Hírek

2014.11.13. 17:53

Kóros elmeállapota okán kényszergyógykezelésre ítélték a lövöldözős gyújtogatót

Szombathely – Jogerősen felmentette a bíróság a 11-es Huszár úti pszichiátrián tavaly történt lövöldözés és gyújtogatás vádlottját, és elrendelte a kényszergyógykezelését. V. G. F. paranoid skizofréniában szenved.

Simon Erzsébet

A Szombathelyi Nyomozó Ügyészség V. G. F.-el szemben fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és különösen nagy vagyoni hátránnyal járó közveszélyokozás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat. A férfi tavaly június 28-án reggel fél hat körül behajtott az autójával a megyei kórház 11-es Huszár úti pszichiátriai részlegére, benzinnel fellocsolta az épület előtti területet, majd megkísérelte az üzemanyagot a házba is bejuttatni. Ezt azonban egy, az ajtónál álló beteg megakadályozta. A vádlott a kocsija mögé is öntött benzint, azt lángra is lobbantotta, de szerencsére a tűz nem terjedt át az épületre. Ugyanakkor fennállt a reális veszélye annak, hogy lángot fog a ház, és ezáltal meghatározhatatlan számú személy élete, testi épsége került volna veszélybe. A veszélyeztetett tárgyak értéke az 50 millió forintot is meghaladta.

Ítélethirdetés a Szombathelyi Törvényszéken. Balról dr. Bakucz Árpád ügyész, szürke kabátban V. G. F. vádlott, szemben Antal Lászlóné és Horváth Elemér ülnökök között dr. Szabó Erika bíró, jobbról dr. Tulok Dávid védőügyvéd. Fotó: A szerző

A kórház dolgozói értesítették a rendőrséget. A jogszerűen intézkedő rendőrökre V. G. F. ráfogta a nála lévő gázriasztó pisztolyát, célra tartotta, és azt többszöri rendőri felszólításra sem volt hajlandó letenni. Az egyik rendőr ezért célzott lövést adott le, amely eltalálta a vádlott bal vállát. A férfi a folyamatos rendőri felszólítás ellenére sem tette le a riasztópisztolyt. Egy újabb rendőri célzott lövés a jobb combján találta el V. G. F.-et, aki ekkor egyszer rálőtt a járőrre. A rendőr még két célzott lövést adott le, azután a társai földre vitték, megbilincselték a férfit, miközben ismét eldördült a riasztópisztoly. A Szombathelyi Törvényszéken csütörtökön dr. Szabó Erika bíró kérdésére a vádlott nem ismerte el a bűnösségét, de vallomást tett. Azt mondta, sokat ivott az eset előtt, sört, whiskey-t, éjjel fölébredt, és azért ült autóba, hogy az Alföldre menjen. Söptéről indult, útközben benzint vett, és kikötött a 11-es Huszár úton, ahol korábban többször is kezelték paranoid skizofréniával. A gyógyszerszedést önszántából hagyta abba. Számos tanú és szakértők meghallgatása után hozott ítéletet a bíróság. A férfit kóros elmeállapota miatt a vádak alól felmentette, és elrendelte a kényszergyógykezelését. Ennek időtartama legfeljebb tíz év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!