Hírek

2014.12.09. 15:23

Amikor még park állt a Püspökvár előtt

Szombathely - Egy múlt század közepi fotó és egy napjainkban készített felvétel. Mindkét kép ugyanarról a helyről, ugyanabból a beállásból készült.

Kelemen Attila

A képek azt a Püspöki Palotát ábrázolják, melyet a város első püspöke, Szily János és az osztrák származású építész, Hefele Menyhért közösen álmodott meg a Templom térre. A kétemeletes, késő barokk stílusú épület előbb épült fel, mint a szomszédságában található székesegyház. Jobb szárnyán keresztül, a tér felől lehet megközelíteni az úgynevezett Sala Terrenát, hazánk első régészeti kiállítóhelyét, ahol római kori kőleletek lettek kiállítva. A termet Dorfmeister István festményei teszik értékesebbé.

A Püspökvárnak is nevezett épület előtt a Szily János utca felől ma már fák takarják a kőbábos mellvértű erkélyt, és az azt tartó oszlopokat. Ellenben a korábbi fotón még látható a templom előtt büszkén magasodó fenyő. Helyette a füves parkot felváltó köves placcon egy kicsi fenyőcsemete próbál emlékeztetni elődjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!