Hírek

2014.12.09. 16:25

Elvitték Pankaszról a hatvan lovat, de a történet még folytatódik

Pankasz, Zalalövő - Zalalövőre került a Pankaszon rossz körülmények között tartott 60 ló, a történet a keddi szállítás után is folytatódik.

Török Tibor

Lassan egy hete bogozgatjuk a Pankaszon, egy telephely udvarában tartott jószágok sorsát. Az állatok október végén kerültek az őrségi faluba, és a német Iris M. tulajdonában vannak. A nő – aki tegnap nyilatkozott lapunknak salomvári segítőjével együtt – Németországban és Ausztriában tartotta a részben mentett állatokat, majd a magas költségek miatt aztán Magyarországra, Pálmonostorára hozta a lovakat. Itt – állítása szerint becsapták – egy tanyát vásárolt a hozzátartozó földterülettel együtt, utóbbihoz azonban sohasem jutott hozzá.

 

A 100 állat tartási körülményei nem voltak megfelelőek, erre már másfél ezelőtt figyelmeztettek állatvédők. Idén október végén keresett más helyet a lovaknak a tulajdonos, miután több állata – legalább is papíron – eltűnt. A lovak közül végül hatvan került Pankaszra, a legelőször érkezett 15 póni egy Salomvár melletti tanyán van, illetve a tulaj Horvátnádalján fizeti néhány paripa tartását.

Pankaszon először dr. Lantos Zoltán járási főállatorvos figyelt arra, hogy az egykori faipari telepen nem megfelelő körülmények között tartják az állatokat. (A lovak gazdája azt mondta, a területen lévő fedett épületet bérlését is kifizette, ám, állítása szerint, a terület birtokosa nem ürítette ki azt.) Az állatorvos átadta a jószágok tulajdonosának a lótartásra vonatkozó érvényes rendelkezéseket, azonban a helyzet semmit nem változott. Ezután svájci állatvédők és magyar segítők észlelték, hogy az udvaron tartott állatok gyakran élelem és víz tengődnek. Iris M. azt állította, hogy segítőjével rendszeresen ellátta a lovakat, többször vásárolt nekik szénát a környéken. (A lovakat a hétvégén a  magyar öknéntesek látták el.)

A múlt héten megtartott hatósági szemle megállapította, hogy az ipari telephely teljesen alkalmatlan a lótartásra. Dr. Lantos szerint szinte valamennyi jogszabályt megszegte az állatok tulajdonosa, az állatorvos azonban a jószágok sorsát szem előtt tartva nem szabott ki büntetést, hanem a megoldást kereste. A svájci állatvédő több mint 3 millió forintot helyezett letétbe, az összeg az állatok tartását és takarmányát fedezi a téli hónapokban. A megszületett jegyzői határozat hatósági eltávolítást rendelt el. Ennek lényege, hogy a pankaszi telephelyről megfelelő körülményeket (fedett hely, legelő stb.) garantáló gazdaságba kell átvinni, ahol biztosított a tartásuk. Ezt az ügybe a svájci állatvédők fellépése után bekapcsolódó Unger Ildikó, az Ivánc melletti lovasudvar vezetője meg is találta Zalalövőn, Horváth Lászlónál. Az állatok tulajdonjogát nem érinti a döntés, a jószágok továbbra is a német nő birtokában vannak.

 

Iris M. kedden azt állította, hogy a hatósági döntésről kedden értesült, miután megkapta a magyar nyelvű szöveget. Elmondása alapján ő maga is kereste a megfelelő helyet a lovainak. Teljesen értetlenül állt a történések előtt, miután lapunknak úgy nyilatkozott, rendelkezik elég pénzzel, és a végsőkig ragaszkodik az állataihoz. Segítője szerint a kiszemelt istállótulajdonosok közül egy visszalépett, egy lótartási engedélyre vár.

Kedden önkéntes segítő, állatvédők segítségével, rendőri és polgárőri biztosítás mellett átszállították a zalalövői gazdaságba a lovakat – előtte chipek leolvasásával még azonosították az állatokat. Itt fedett helyre kerültek a jószágok, továbbá nagyméretű legelő is tartozik a birtokhoz. Dr. Lantos Zoltán az új helyen 30 napos karantént rendelt el, ezalatt az állatok nem kerülhetnek ki a telepről.

 

Hogy mi lesz a folytatásban, az egyelőre nem tudható, ha a lovak tulajdonosa rendelkezik elég pénzzel, akkor a zalalövői tartás költségeit tudja fedezni. Illetve: maga is kereshet a megfelelő helyet a lovak tartására. Ha mégsem lenne erre pénze, úgy a hatóságok újra intézkednek.
A német nő azt mondta lapunknak, ő nem kért segítséget, maga próbálta megoldani a lovak elhelyezését. Arra felvetésünkre, hogy jelen állás szerint ő a rossz a történetben, úgy felelt, ezzel tisztában van, de ez nem igaz. Salomvári segítője hozzátette, szerinte nagyon magasra vezetnek a szálak. Közbevetésünkre, hogy ezalatt mégis mit értsünk, azzal egészítette ki a mondandóját, hogy sokakat érdekelhetnek egy ilyen kapcsán megmozduló adományok és maguk az állatok is, hiszen vannak közöttük értékes állatok is.

Az ügy tehát itt tart jelenleg, a lovak biztos helyen vannak, ellátásuk biztosított. Ezzel együtt úgy sejtjük, a történetnek még messze nincsen vége.
Elvitték Pankaszról a hatvan lovat, de történet még folytatódik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!