Hírek

2015.01.19. 17:15

Csak a túlélés lehet a cél Tanakajdon

Tanakajd - Megválasztották az új képviselőtestületet és az új polgármestert is. Bokor Péter frissen megválasztott képviselő szerint, csak a túlélés lehet a cél.

Unger Tamás

Ahogyan arról beszámoltunk, vasárnap Tanakajdon időközi önkormányzati választásokat tartottak, mivel októberben sem képviselő testületet, sem polgármestert nem tudtak választani. Ennek oka az volt, hogy Kiss Zsanett nem vállalta tovább a polgármesteri tisztséget, mivel a döntés mindenkit váratlanul ért nem is akadt kihívója, hiszen mindenki meg volt elégedve a korábbi polgármesterrel. A falu azonban nem maradhatott sem képviselőtestület, sem polgármester nélkül, így hétvégén megtartották a választást. A szavazásra jogosult, mintegy 620 főből végül 359-en mentek el szavazni, ez 57,9 százalékos részvételi arányt jelentett. Nem csak a megválasztott tisztségviselők, de a jelöltek is egytől-egyig függetlenek voltak.

Bokor Péter mindhárom képviselőtársát jól ismeri
Fotó: Unger Tamás

Hatan a polgármesteri székért, tizenegyen pedig a négy képviselőtestületi helyért küzdöttek. Tanakajd új polgármestere Simon Miklós lett, a képviselő testület tagjai pedig: Csapody Gábor, Kondor Gábor Iván, Járási Józsefné és Bokor Péter.

Szerettük volna megkérdezni Simon Miklóst, hogy milyen tervei vannak a falu első embereként, de sajnos elfoglaltságai miatt nem tudott időt szakítani ránk. Elolvastuk azonban egy január tizenhetedikén keltezett a faluban kiragasztott hirdetményét, mi szerint: ha megválasztják polgármesternek, folytatni kívánja az elődök munkáját. Mivel több önkormányzat polgármesterével került munkakapcsolatba tisztában van az önkormányzatok szűkös anyagi helyzetével, ezért pályázatok útján szeretne forrásokhoz jutni, hiszen a fejlesztések csak az így szerzett pénzekből megvalósíthatók. A hirdetményből kiderül az is, hogy a polgármester társadalmi megbízatásban végezné munkáját.

Az újonnan megválasztott tanakajdi képviselőtestületből is, csak Bokor Péterrel sikerült beszélnünk. A frissen megválasztott képviselő elmondta, neki korábban nem voltak politikai ambíciói. Miután októberben nem sikerült, sem polgármestert, sem képviselőtestületet választani, többen megkeresték azzal az ötlettel, hogy jelöltesse magát polgármesternek. A felkérést munkája miatt nem tudta vállalni, sőt a képviselőségen is gondolkozott még decemberben. Végül úgy döntött elindul a választáson, hiszen nem akarta cserben hagyni azokat az embereket, akik számítottak rá. Mikor a képviselőként megvalósítandó terveiről kérdeztem, Bokor Péter elmondta, beszélt az előző ciklus vezetőivel és úgy véli, itt csak a túlélés lehet a cél.

Bokor Péter a Művelődési Házban mutatja a vasárnapi választás eredményét, rá:146-an szavaztak
Fotó: Unger Tamás


Rossz a falu anyagi helyzete, és úgy tudja az állami normatíva is csökken, igaz ezzel együtt az elvégzendő feladatok is, de előbbi nagyobb mértékben, így nem lesz könnyű helyzetben a falu a jövőben sem. Bokor Péter elmondta, bár a polgármesternek megválasztott Simon Miklóst csak látásból ismeri, három képviselőtársával nagyon jól ismerik egymást, így a közös munka véleménye szerint gördülékenyen fog menni. Bokor Péter hangsúlyozta az előző vezetéssel mindenki elégedett volt, véleménye szerint meg is választották volna őket, ha jelöltetik magukat. Az emberek mikor rádöbbentek, hogy új testület kell a falunak ők maguk keresték fel a későbbi jelölteket, hogy induljanak a választáson. Ennek fő oka az volt, hogy többen más településekről is jelöltették magukat, többek között Kőszegről, és az itt élők mindenképpen helyi képviselőket szerettek volna látni a falu élén.

Bokor Péter hozzátette, a sok megkeresés miatt nem érezte magát teljesen esélytelennek, de abban nem volt biztos, hogy megválasztják.

A településen megkérdeztünk több lakost is, hogy mi a véleményük az időközi választás okáról és az új képviselőtestületről. Egy neve elhallgatását kérő idős úr elmondta, a választható jelöltekből a legjobbak nyertek. Úgy vélte a lakosság bölcsen döntött, szélsőségektől mentes testület állt fel. Egy másik, szintén nevét és arcát nem vállaló falubeli elmondta, bár ő nem ment el a vasárnapi választásra, ha elment volna éppen azokra szavazott volna, akik nyertek. Mindketten hozzá tették: az előző ciklus képviselőivel ők is meg voltak elégedve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!