Hírek

2015.01.26. 09:33

Néhány hónap alatt belehalt a tüdőrákba a szombathelyi férfi - A korai diagnózis növelheti a túlélési esélyeket

Szombathely - Magyarországon a férfiak esetében a tüdőrák a vezető daganatos halálok, a nőknél az emlő- és a vastagbéldaganatok után a harmadik helyen áll. Németh-Zámbó Dóra két éve vesztette el keresztapját, aki néhány hónap alatt halt bele a betegségbe.

Lisztmayer Zsófia

Németh-Zámbó Dóra keresztapjánál egy gerincműtétet követően állapították meg a betegséget.

– A műtét után állandóan zsibbadt a karja, ezért elküldték mindenféle vizsgálatra. Ekkor jóindulatú daganatot diagnosztizáltak nála. Tudni kell, hogy sosem dohányzott. Gyógyszeres kezelésekre kellett járnia, de semmit nem javult az állapota. Odáig fajult a helyzet, hogy már a kezét sem tudta felemelni. Ekkor úgy állt a dolog, hogy ha két héten belül nem kapja meg a sugárkezelést, akkor teljesen lebénul. Két héten belül viszont nem tudták volna fogadni a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetben. Ezért nemsokára le is bénult. Ezt követően érdekes módon rögtön bekerülhetett a gondozóba – mondta el Németh-Zámbó Dóra.

Németh-Zámbó Dóra. Fotó: A szerző

Dr. Füredi Árpád, a Markusovszky kórház mellkassebész főorvosa elmondta, hogy az emberek többsége csak akkor megy el rákszűrésre, ha "meghívót" kap vagy még akkor sem.

– Pedig az időben diagnosztizált tüdőrákos megbetegedésen még lehet segíteni. Ha már vannak tünetek, akkor viszont fele annyi esély van a gyógyulásra. A tüdőrák tünete lehet a láz, a köhögés, vércsík a köpetben és a fulladás is. A fogyás már késői tünetnek számít – mondta el dr. Füredi Árpád.

A főorvostól megtudtuk, hogy a dohányosok körében tízszer gyakrabban fordul elő tüdőrák.

– A halálozási statisztikák esetükben is kedvezőbben alakulhatnának, ha a rákot korai stádiumában diagnosztizálnák. A dohányosok már megszokták, hogy időnként köhögnek, így természetesnek veszik, nem foglalkoznak vele. Ha a köhögés természete megváltozik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Saját maga megnyugtatására pedig évente egy alkalommal mindenki menjen el tüdőröntgenre – tette hozzá dr. Füredi Árpád.

A Szombathelyen élő Németh-Zámbó Dóra keresztapja három hónapot töltött a szombathelyi onkológiai szakambulancián.

– Keresztapu nagyon nehezen viselte a betegséget. Sokat fogyott, de az arca például végig ugyanolyan maradt, mint régen volt. Naponta többször látogattam a kórházban, és emlékszem, mindig megcsipkedte az arcomat. El volt keseredve, ezért gyakran kellett a lelket tartani benne. Az volt neki a legnehezebb, hogy tehetetlenné vált. Amikor nála voltam, én etettem, és sokszor megmasszíroztam. Egy rozmaringos mentolos kenőccsel kenegettem, ami enyhített a fájdalmán – mesélte Németh Zámbó Dóra.

A fiatal lány elmesélte, hogy miután az orvosok lemondtak róla, hazakerült a keresztapja.

– Otthon keresztanyu gondozta, vásároltunk neki ágyat és más speciális eszközöket. Két hónapig élt még otthon, de elfogyott az ereje és összeomlott a keringése. Időközben pedig áttéteket is találtak nála. A betegség váratlanul érte a családot, és viszonylag hamar le is zajlott.

A Markusovszky kórház mellkassebészete regionális feladatokat lát el Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye mintegy 1,3 millió lakosára kiterjedően.

Forrás: Országos Onkológiai Intézet

– Általában napi három műtétet végzünk, és arra törekszünk, hogy azonos szakmai szinten legyünk a világ élvonalával. Magyarországon előnyben vagyunk az új megoldások alkalmazását illetően. Így volt ez a komplex terápia bevezetésével is, amelynek során a csaknem gyógyíthatatlan betegek számára nyílt esély a gyógyulásra – mondta el dr. Füredi Árpád. Hozzátette, hogy a megelőzésen kell, hogy legyen a fő hangsúly.

– Amennyiben már kialakult a baj, jó hírnek számít, hogy a kivizsgálás és a kezelés lehetőségei az utóbbi időben rengeteget fejlődtek. A korai, illetve időben felfedezett tüdőrák legeredményesebb gyógymódja a műtét. A szövettani lelet alapján utólag kiegészítő onkológiai kezelésre, kemoterápiára vagy sugárterápiára viszonylag ritkán van szükség. Minden beteg egyéni kezelési stratégiát igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!