Hírek

2015.01.28. 11:51

Temetik a szakmát a vasi kéményseprők

Egy új tervezet szerint ingyenes lehet a kéményseprő szolgáltatás, sokan azonban elveszíthetik a munkájukat.

Unger Tamás

A tervezetben leírtak szerint a kéményseprést novembertől nem az önkormányzatok által erre feljogosított cégek végeznék, hanem „kéményseprő-ipari szervként" a szakmai felügyeletüket eddig ellátó katasztrófavédelem. A korábban kéménysepréssel foglalkozó vállalatok „kéményseprőipari szolgáltatókká" minősülnének át, és a középületek, valamint cégek megrendeléseit teljesítenék térítés ellenében. Vas megyében az elvégzett munkák körülbelül tíz százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Egy nevét nem vállaló szombathelyi lakos szerint ideje volt, hogy a kéményseprői szolgáltatásért ne kelljen pénzt kiadni.

– Nem egy olyan embert ismerek, aki inkább nem engedi be a kéményseprőt, csak hogy ne kelljen pénzt kiadnia a néhány percig tartó ellenőrzésért, amely nem is tűnik alaposnak. Ez számomra is nevetséges, remélem novembertől valóban átszervezik a jelenlegi rendszert, és nem kell majd ezreket kiadni a szolgáltatásért. Szerintem sokan egyetértenek velem.

Jelenleg még semmi sem biztos, a kéményseprők ezért bizakodnak. A képen Nagy Attila kéményseprőmester látható Fotó: Unger Tamás

Olasz József, a Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 1949 óta végez a cég kéményseprő-ipari szolgáltatást, remek szakemberekkel dolgoznak, és nagyon sajnálná, ha egy hirtelen ötlet miatt elveszítenék munkájukat az emberek.

– Azok a kéményseprő vállalkozások, amelyek a rezsicsökkentés után még talpon maradtak – és ilyen a mi cégünk is – nem tudnak működni a középületi megrendelésekből, hiszen árbevételük 90 százalékát elveszítenék a tervezet szerinti átalakítás esetén. Nem szól a tervezet a szolgáltatók kártalanításáról sem, hiszen közbeszerzési pályázat alapján tíz évre szerződtünk törvényes előírás alapján az önkormányzattal – mondta el az ügyvezető.

Olasz József hozzátette: megyei szinten körülbelül 25 kéményseprő dolgozik, de a tervezet életbe lépése érintené az alkalmazotti állományt is.

– Kicsit úgy érzem, hogy kapkodnak: sok az ötlet, de nem feltétlenül gondolják át rendesen a várható következményeket. A betanított kéményseprők a törvény előírása szerint tavaly szakmunkás tanfolyamot végeztek, amely rendkívüli anyagi teher volt számunkra.

Olasz József ügyvezető szerint munkavállalóik nem akarnak egy „katonai rendben” működő szervezet keretében dolgozni Fotó: Unger Tamás

Olasz József szerint munkavállalóik nem akarnak egy „katonai rendben" működő szervezetben dolgozni. Szakmájuk lényegéhez tartozik egyfajta szabadság iránti igény is.

– El fogják hagyni a pályát, márpedig ez az egész szakma halálát jelentheti. Nem értjük, hogy a két éve meghozott törvény alapján kialakított rendet, a szabályokat, a pályáztatási és a felügyeleti rendszert miért kellett megváltoztatni – mondta el az ügyvezető.

Információink szerint a jövőben akár tűzoltókat vagy közmunkásokat is alkalmazhatnak a feladatra. A szakvélemények szerint a szakmunkák elvégzését ilyen végzettségűeknek más szabályok tételesen tiltják, átképzésük személyenként több millió forintba is kerülhet.

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) elutasítja a kéményseprő-ipari közszolgáltatást érintő törvénymódosítási előterjesztést. Az MTI-nek eljuttatott nyilatkozatuk szerint a javaslat alapvető szakmai szabályokat nem vesz figyelembe, és a tervezet megvalósítása veszélyesebbé tenné a tüzelőberendezések használatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!