Hírek

2015.01.07. 11:21

Természet - megjelölve

Vas megyében tizenöt Natura 2000 terület van, de régebb óta, mint hinnénk.

Budai Dávid

Ha ilyen táblákat látnak "előbújni a földből", az csak azt jelenti, hogy már évek óta Natura 2000 területen jár, de ne aggódjon, továbbra sem kell változtatnia túrázási szokásain.

Egy olvasónk megkereste szerkesztőségünket azzal, hogy járjunk utána, mit jelenthet az, hogy a felsőcsatári birtoka mellet található erdők mellé Natura 2000-es táblákat helyeztek ki. Olvasónkban több kérdés is felmerült: kik helyezték ki a táblákat és miért, mit jelentenek a táblák, és a legfontosabb, hogy ez az ő gazdálkodását és életét mennyiben befolyásolja. Utánajártunk és most elmondjuk, mit tudtunk meg. Mivel a történet elég régre nyúlik vissza, egészen pontosan hazánk európai uniós csatlakozásáig, mi is innen kezdjük.

Amikor 2004-ben beléptünk az unióba sok egyéb mellett Magyarország köteles volt az állat- és növényfajai védelmében területeket kijelölni, amelyek így az EU ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak a részeivé váltak. A kijelöléssel hazánk területének közel 21%-a lett Natura 2000 terület. Az eredeti védett területeink csaknem mindegyike bekerült a hálózatba, de ezeken kívül további körülbelül 1.2 millió hektár kapott uniós védettséget. Nem csoda hát, hogy ezek között igen nagy százalékban vannak mezőgazdasági területek, gyepek, tavak, folyók, erdők, ahol évszázadok óta gazdálkodás folyik. Így van ez a felsőcsatári terület esetében is.

Dr. Szentirmai István, az Őrségi Nemzeti Park természetmegőrzési osztályának vezetője elmondta, hogy a területek kijelölésének folyamata 2010-ben lezárult, Vas megyében tizenöt terület kapta meg a Natura 2000 besorolást. Így a szóban forgó felsőcsatári terület sem újonnan lett kijelölve, csupán a táblákat helyezték ki a közelmúltban. Azok a földtulajdonosok, akik Natura 2000 területen gazdálkodnak, minden esetben tudnak erről. Nekik pedig ez a besorolás az igényelhető támogatások miatt inkább kedvező, mintsem kedvezőtlen. Persze, ha valaki egy ilyen területen építené fel álmai cementgyárát, annak le kellene mondania tervéről, de ha gazdálkodásán nem változtat alapvetően, elég, ha a területtel járó állami támogatásokat élvezi.

Éppen ezért a táblák kihelyezése a közvélemény tájékoztatását szolgálja, vagyis olvasónknak semmilyen teendője nincs, elég ha óvja a környezetét, úgy, ahogyan minden bizonnyal eddig is tette. Sőt a Natura 2000 területre tévedő turistáknak sem kell úgy járniuk, mintha tojásokon lépkednének, elég, ha úgy viselkednek a természetben, ahogyan az minden esetben elvárható bárkitől. Szentirmai István elmondta: a kijelölt tizenöt Vas megyei terület állandónak tekinthető, sem bővülni, sem csökkenni nem fognak a közeljövőben. Azért, hogy a remélhetőleg már jócskán felcsigázott kíváncsiságot végképp kielégítsük, itt olvashatják a Vas megyei Natura 2000 területeket:

1.Pinka

2. Ostffyasszonyfa-Csöngei legelő

3. Kemenessömjéni cserjés legelő

4. Kenyeri reptér

5. Gércei tufagyűrű és láprét

6. Rába és Csörnöc-völgy

7. Ablánc-patak völgye

8. Gyöngyös-patak és kőszegi Alsórét

9. Köles- tető

10. Kőszegi-hegység

11. Öregcser

12. Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület

13. Őrség különleges madárvédelmi terület

14. Ság-hegy

15. Váti gyakorlótér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!