Hírek

2015.01.06. 09:29

Torokfájásra is gyógyír a szentelt bor

Hosszúpereszteg - Amióta létezik, a bort a lélek italának tartja az ember. Szent János napja a magyar hagyományok szerint a bor megáldásának ideje.

Némethy Mária

Hajdanán ezen a napon minden család bort vitt a templomba, hogy a pap áldását kérje rá. A szentelt bornak ugyanis mágikus erőt tulajdonítottak, amivel beteg embert és állatot is gyógyítani lehet. Ezt a hagyományt követik mind a mai napig Hosszúperesztegen és megyénk más bortermelő vidékein is.

Bodorkós Imre plébános áldotta meg az oltárnál lévő borokat. Fotó: Marton Bence

Az esti szentmisén áldotta meg a 2014-es borokat Bodorkós Imre plébános a hosszúperesztegi Szent István király templomban. A szentmisét elődjéért, Szabó János atyáért ajánlotta fel a közösség. A plébános az  áldás során kérte Szent János közbenjárását a hívekre, majd az imádság után szenteltvízzel is meghintette és megtömjénezte a palackokat. A szentmise után a plébániai házban lehetőség nyílt a bor kóstolására, jókedvű beszélgetésre is.

A Szent János napi borszentelés egyházi magyarázat szerint azt jelenti, hogy ha a hívő buzgó imával veszi magához a nedűt, akkor az megóvja a testi és a lelki bajoktól, az utazás alkalmával fenyegető veszedelmektől, az ördög kísértéseitől. A borszentelés hagyománya János napon a mai napig él az ország bortermelő vidékein. A szőlősgazdák a megszentelt borból a pincében minden hordóba öntenek egy keveset, hogy ne romoljon meg a hegy leve. A szentelt bort a népi gyógyászatban is alkalmazzák, főként torokfájás esetén.

A Szent János napi boráldás eredetéről annyit tudunk, hogy a középkori legenda szerint Aristodemus pogány főpap azt mondta Szent Jánosnak:  akkor hajlandó hinni Krisztusban, ha kiürít egy mérgezett borral teli kelyhet és az nem árt neki. A mérget először két gonosztevővel megitatták, akik azonnal meghaltak. Szent János imádkozott, megáldotta a mérgezett boros kelyhet, kiitta, de semmi baja nem lett, majd köpenyét a gonosztevőkre terítette, akik feltámadtak. A pogányok a főpapjukkal együtt a látottak alapján megkeresztelkedtek. Szent Jánost ezért egy olyan boros kehellyel a kezében is szokták ábrázolni, melyből kimászik a kígyó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!