Hírek

2015.02.12. 08:40

Adok-kapok a petőmihályfai falugyűlésen - A volt polgármester több ügyben vádaskodik, a jelenlegi védekezik

A korábbi és a jelenlegi polgármester közötti kapcsolat feszült, ami egyértelművé vált a kedden tartott közmeghallgatáson, ahol megoldások nem születtek, komoly vádak viszont elhangzottak.

Unger Tamás

Kedden, késő délután közmeghallgatást tartottak Petőmihályfán, egy Vasvárhoz közeli településen. Az esemény kezdetén a rendőrség munkatársai értékelték, összegezték a falu közbiztonsági helyzetet, majd a polgármester az idei év terveiről tájékoztatta a résztvevőket. Ezt követően azonban káoszba torkollott a közmeghallgatás, ugyanis vita bontakozott ki elsősorban Márton László korábbi, valamint Kovács Ernő jelenlegi polgármester között. Márton László 2006 és 2010 között volt a község polgármestere, az általa felvetett problémák miatt rövid időn belül vita kerekedett. A polgármester próbálta oldani a feszültséget, és nem sokszor emelte fel a hangját. Amikor a korábbi faluvezető, és a jelenlegi falugondnok közötti szóváltás időt hagyott Kovács Ernőnek a válaszadásra, igyekezett elmondani álláspontját: a vádakat valótlan állításnak nevezte. Körülbelül harminc helyi lakos vett részt a közmeghallgatáson, de mindkét oldal javára elhangzottak támogató vagy éppen támadó szavak. A jelentkezés helyett azonban bekiabálással vették magukhoz a szót a vitában résztvevők. Nagyjából egy óra elteltével már személyeskedésbe torkollott az esemény, amelyből leginkább a falugondnok, és Márton László vették ki a részüket.

Kovács Ernő polgármester elmondta, hogy Márton László volt korábban a polgármester, a község lakosai viszont nem akarták őt újból megválasztani.

– Négy évig kiskirályként viselkedett, miközben embereket alázott meg, akik ezt megunták. Valószínűleg ezért piszkálódik folyamatosan. A közmeghallgatáson a jelenlévők nagy része mellém állt az elhangzott vádakkal kapcsolatban, ez sokat elárul. A falu szépen fejlődik, az emberek nyugodtan élnek. Az jelentené a megoldást, ha Márton László úgymond visszavonulna, és befejezné a község lejáratását.

A közmeghallgatáson felvetett ügyek között az egyik leginkább problémás a közmunkások által indított munkaügyi per volt. Márton László szerint néhány hónapja a polgármester két közmunkást jöttmentként jellemzett, továbbá olyan szavakkal, amelyek nem tűrnek nyomdafestéket.

– A közmunkások hangfelvételt készítettek a beszélgetésről.. A másfél perces hangfelvétel alatt tizenkét kifütyülést lehet hallani. A polgármester azonban mindent tagadott. A két közmunkást táppénz alatt küldte el, ezért fordultak a bírósághoz. A közmunkások közül néhánnyal jó kapcsolatban van, a többiekkel viszont minősíthetetlenül viselkedik. Az önkormányzat a múlt héten elveszítette a munkaügyi pert, kártérítést is megítéltek. Nem engedjük, hogy a kártérítést a község pénzéből fizessék ki, mert ez csak a polgármester ügye. Ráadásul meg kellett volna beszélnie a képviselőkkel is, akik semmit sem tudtak a dologról – mondta el.

Kovács Ernő a közmunkaprogram hívének tartja magát, szerinte ha értelmesen működik a rendszer, sokat fejlődhet a falu.

– Sokakat be lehet vonni a munkába, és szép eredményeket lehet elérni. A közmunkások többsége a társadalomban nem vagy csak nehezen találja meg a helyét, ezért némelyikükkel nehezebb együttműködni. A helyiek tudják, hogy számomra fontos a munkaidő betartása. A közmunkásoknak pedig ezt egyszerű lenne betartaniuk, hiszen helyben dolgozhatnak. Amikor szóvá tettem a két hölgynek, hogy idő előtt befejezték a munkát, fennhangon kezdtek el beszélni velem, ezért én is azt tettem. Az igaz, hogy mondtam a magamét, de nem mondtam olyat, ami nem lenne helyénvaló. Felmondtam nekik, mivel nem jelentek meg a munkahelyen, ezután fordultak a munkaügyi bírósághoz. Hozzátette: a múlt héten elsőfokon hirdettek ítéletet, ezért még korántsem dőlt el az ügy.

Jelen volt a két érintett hölgy is, akik a bíróságon is tanúskodtak. Szerintük minősíthetetlenül viselkedett a polgármester, és a másodfokú tárgyaláson az elsőhöz hasonló ítéletet várnak.

Márton László szerint előfordult, hogy öt héten keresztül azért nem hordott a falugondnok óvodába egy kisgyereket a polgármester utasítására, mert haragudtak a nagypapára, aki tavaly nyert ellenük munkaügyi pert.

– Egy darabig hiányzott a gyermek az óvodából, majd a szülei végül meg tudták oldani a helyzetet - tette hozzá.

Az óvodai szállítással kapcsolatban Kovács Ernő elmondta: minden rendben zajlik, nincsenek problémák.

– Volt egy néhány hetes időszak a buszcserénk miatt, amikor autóval szállítottuk a gyerekeket. De olyan nem történt, hogy valakit ne vittünk volna óvodába. Az pedig nem igaz, hogy valaki azért nem jutott el oda, mert nem kedvelem a papáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!