Hírek

2015.03.12. 14:39

Egy év alatt 25 ezer új ügy - Összbírói értekezleten értékelték a Szombathelyi Törvényszék munkáját

Szombathely – Összbírói értekezleten értékelték a Szombathelyi Törvényszék tavaly végzett munkáját és ismertették az idei feladatokat, célkitűzéseket. 2014-ben huszonötezer ügy érkezett, amely nyolc százalékkal kevesebb az előző évinél. Jelentős kihívást jelentett a több mint ötezer szabálysértési ügy feldolgozása.

A folyamatban lévő egy éven túli ügyek aránya az országos átlag alatt van, a perek hetven százaléka fél éven belül, kilencven százaléka egy éven belül befejeződik – ismertette dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke. Minden harmadik ügyet gyorsított eljárásban tárgyalnak. Az ügyek több mint kilencven százaléka már első fokon jogerőre emelkedik. A kúria egyetlen itt született ítéletet sem helyezett hatályon kívül 2014-ben. A Szombathelyi Törvényszék egy bírája tartós kirendeléssel a kúrián dolgozott, egy másik a devizahiteles perekben vállalt feladatot. Biztonságtechnikai és informatikai fejlesztés történt, regionális kollégiumi termet és gyermekmeghallgató szobát avattak, a „Nyitott Bíróság" programban több mint ezer diákot fogadtak, és először vártak érdeklődőket a múzeumok éjszakáján. Dr. Andor Szabolcs elmondta: 2015-ben is legfőbb céljuk, hogy az itt folyó ítélkezés magas színvonalú, időszerű és ügyfélközpontú legyen.

Fotó: Médiaközpont

Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke kiegyensúlyozottnak értékelte a Szombathelyi Törvényszék tevékenységét, ami szerinte a minőségi bírói gárdának köszönhető. A munka magas színvonalát jelzi, hogy az országos átlaghoz képest kevés ítéletet fellebbeznek meg. Problémaként említette az alacsony béreket, ami miatt nehéz friss diplomás jogászokat találni például fogalmazói munkára.

A kezdő bírói illetmény az unióban Magyarországon a legalacsonyabb – mondta el dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Szükségesnek nevezte a bírói életpályamodell megalkotását a kiszámítható előmeneteli rendszer érdekében. Üdvözölte, hogy az elhúzódó és a másodfokú ügyek száma is országosan csökken, bár különbségek még mindig vannak: míg Szombathelyen egy házassági bontóper 117 nap alatt fejeződik be, addig Budaörsön ez 221 napot vesz igénybe. A törvényszékek legfőbb feladata az időszerű, a megalapozott és ügyfélközpontú ítélkezés – tette hozzá.

Egy friss kimutatás szerint a magyar bíróságok a közigazgatási és munkaügyi perek intézésében a negyedik, az elsőfokú polgári és gazdasági perek tekintetében a hatodik leggyorsabbak az unióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!