Hírek

2015.03.09. 18:10

Ma a tekéző a társadalmi élet központja, régen a kocsma volt

Salköveskút – Forrást keresnek a kívülről már felújított régi iskolaépület belsejének rendbetételéhez Salköveskúton, ahol vagy idősek napközi otthonát rendeznének be a környékbeli öregek számára vagy közös önkormányzati hivatalt működtetnének.

Merklin Tímea

A polgármester Tóth Józseffel beszélgetünk, milyen Salköveskúton az élet, mik az igények, lehetőségek. Falun régen a kocsmában volt a társadalmi élet központja, mára sok helyen bezártak. Salköveskúton működik még vendéglátó egység, de oda inkább a fiatalok járnak, a közélet színhelye a tekéző.

Megtudjuk: jó baráti társaságok vannak, csapatokat alkotnak, tekebajnokságokat rendeznek kora ősztől májusig. Hetente háromszor jönnek össze, a tekézőben beszélik meg ügyes-bajos dolgaikat, ki merre járt, mit látott, milyen információkat hozott haza.

Tóth József polgármester a felújított régi iskolaépület előtt, amiben idősek napközi otthona, önkormányzati hivatal lehet. Fotó: Merklin Tímea

Tóth József 2006 óta első embere a 480 lelkes falunak, ahol nincs óvoda, se iskola, a gyerekek Vassurányba vagy Szombathelyre járnak. Kultúrház van, egy karatekör tréningez rendszeresen a nagyteremben, egyébként rendezvényekre nyitják ki. Ifjúsági klub is volt, de három éve egyáltalán nem mutatkozik rá igény. A könyvtár hetente kétszer, szerdán és szombaton áll rendelkezésre. Van templom, bolt, orvosi rendelő (kedd kivételével minden nap), gyógyszertár, ahova a környékbeli falvakból is jönnek. Gyakran vannak buszjáratok, jó a vonatközlekedés.

- Az itt lakók nagy része szombathelyi multi cégekhez jár dolgozni vagy Bükre - meséli a polgármester. – Az emberek egyre kevesebb területet művelnek meg, mikor hazajönnek, alkonyatkor látszik az ablakon át, a legtöbb helyen megy a tévé, nézik a sorozatokat, sokaknak ez az egyetlen szórakozás. Vannak osztrák gazdák, egy helyi földtulajdonos van 15 hektárral, de ő műveltet. Akinek földje van, kiadja bérbe, mert 5-6 hektárral nem éri meg foglalkozni, nincsenek hozzá gépek. Akik földet művelnek, azok saját és bérelt földeken együtt dolgoznak, 5-30 hektárig bérelnek területeket. Kukoricát, repcét, árpát, búzát termesztenek. Állattartás szinte egyáltalán nincs. A falu határában van egy pulykatelep, de nem helyi emberé. Három családi háznál van sertés, pár koca, de csak saját szükségletre. Egyetlen ember él Salköveskúton tyúktartásból, egyébként nincs 30 ház, ahol baromfi volna. Egy-két család foglalkozik nyulakkal.

Állatot tehát nehezen találunk a faluban, de a régi téesz istálló helyén mégis: birkákat legeltet itt a telekszomszéd. Erre a helyre az önkormányzat – majd egyszer – sportparkot akar.

Terveiről szólva Tóth József elmondja: parkolót alakítanak ki és térköveznek majd az önkormányzat és a vegyesbolt előtti részen. Felújították a régi iskola épületét kívülről, forrás kell, hogy belülről is felöltöztessék. Több funkciós szolgáltató házzá kívánják alakítani.

A jelenlegi igények szerint jó lenne egy idősek napközi otthona, ahova nemcsak a helyiek, de a szomszéd falubeliek is elhozhatnák napközben a felügyelet nélkül nem hagyható papát, mamát, akárcsak egy szombathelyi bevásárlás idejére is. Salköveskúton is sok az idős, minden évben 100-110 csomagot osztanak ki a 60 év feletti nyugdíjasoknak. 25-30 hetven fölötti, 8 nyolcvan fölötti, 5 kilencven fölötti lakik itt.

– El tudok képzelni az épületben egy közös önkormányzati hivatalt is benne, hiszen Söptével, Vassuránnyal, Vasasszonyfával, Vasszilvággyal összetartozunk. Földrajzilag Salköveskút a központ – mondja a polgármester, aki tősgyökeres salköveskúti, itt nőtt fel, szereti a falut, közel a város.

– Mikor én gyerek voltam 18 pár lóval munkálta a földeket a téesz a körmös traktorok mellett, és négy istállóban vannak a marhák. A 60-as években még minden második háznál volt tehén, de ahogy a tartók kiöregedtek, a fiatalok már nem ezt az életformát választották. A 70-es évek közepén a vassurányi, vasasszonyfai, salköveskúti, söptei, tömördi földeket „összetolták" egy téeszbe. Az élet a kocsmában volt munka után, ha valakivel az ember beszélni akart, ott megtalálta. Manapság a tekézőbe kell menni betérni ugyanezért.

Tóth József azt mondja, nem könnyű ma közösségi programokat szervezni, mert passzívak az emberek. Népszerű az önkormányzat által szervezett, szponzorok által finanszírozott, évi rendszerességű kirándulás, jártak már Mariazellben, Bécsben, Székesfehérváron, Móron, Balatonfüreden. Idén Pannonhalmára mennek vagy Budapestre. Tartanak anyák napi ünnepséget, június utolsó szombatján falunapot is.

A polgármester azt szeretné – mint mondja, folyton azon munkálkodik –, hogy ne legyen „alvó falu" Salköveskút, hanem „jöjjenek ide lakni az emberek, mozogjon az élet".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!