Hírek

2015.04.16. 17:24

Jól gazdálkodtak, pénz áll a házhoz

Ágh Péter országgyűlési képviselő csütörtökön Vép, Bük, Gencsapáti és Répcelak polgármestereivel közösen jelentette be: a kormány úgy döntött, még az idén folyósítják az adósságkonszolidációból kimaradt települések támogatását.

Tóth Csongor

Az országgyűlési képviselő megjegyezte: pártállástól függetlenül, mindannyian örülnek a sikernek. Mint ismeretes, a kormány még az előző ciklusban szervezte át az önkormányzati rendszert, ennek keretei között átvállalták a települések felhalmozódott adósságát.

– A tervezést és a fejlesztési lehetőségeket nagyban megnehezítette, hogy számos önkormányzat mínuszból indult, a kormány úgy döntött, megállítja a folyamatot – foglalta össze a részleteket Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője Répcelakon. Hozzátette: jogosan merült fel azon települések részéről a kérdés, akik nem adósodtak el, hogy kapnak-e jutalmat azért, mert jól gazdálkodtak. A kormány már korábban jelezte, hogy a következő években támogatást folyósítanak.

Egy mindenkiért... Kovács Péter, Németh Sándor, Ágh Péter, Bodorkós Ferenc, Szabó József (Fotó: Cseszkó Tamás)

– Amikor a gazdaság jól teljesít, és a költségvetésben meg lehet teremteni a folyósításhoz szükséges forrásokat, akkor érkeznek meg ezen pénzek az önkormányzatok számlájára – fogalmazott a képviselő. – A 2 ezer fő alatt települések már korábban megkapták a támogatást, így az én választókerületemből 52 község tudott a beérkező, összesen 312 millió forintnak köszönhetően fejleszteni, felújítani – hangzott el.

– Most azok a 2 ezer fő feletti települések is elismerésben részesültek, akik nem adósodtak el. A kormány ugyanis úgy döntött, közel 10 milliárd forintot biztosít a jól gazdálkodó települések jutalmazására – húzta alá Ágh Péter. A döntés Vas megye északi részén Vépet, Büköt, Répcelakot és Gencsapátit érinti. A települések még az idén megkapják a pénzt. A 2-3 ezer lakosú települések 44 millió forintot, a 3-5 ezer közötti települések pedig akár 112 millió forintot kaphatnak.

– Komoly fejlesztések jöhetnek így létre, ezért ma örülhetünk, hiszen pártállástól függetlenül azon dolgozunk, hogy még jobbá tegyük a környezetünket – mutatott rá a képviselő.

Kovács Péter, Vép polgármestere köszönetet mondott Ágh Péternek a hatékony lobbitevékenységért. Hozzátette: a programnak köszönhetően a kapott forrásokat a Táncsics Mihály és a Deák Ferenc utcák felújítására fordítják majd. Németh Sándor, Bük város polgármestere kiemelte: ezzel a döntéssel lett kerek az adósságkonszolidációs program.

– Hiszen az nem volt kérdés, hogy az önkormányzati rendszer finanszírozását át kellett gondolni, viszont fontos, hogy elismerték azokat is, akik jól gazdálkodtak, igazságos döntés született – mondta a városvezető.

A kapott forrás egy nagyívű fejlesztés alapja lehet, új, bentlakásos idősek otthonát építenének. Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere elmondta: a településnek alapkoncepciója volt, hogy nem kíván adósságspirálba keveredni, ezért soha nem vettek fel hitelt a pályázatokhoz, viszont így bizonyos fejlesztések elmaradtak. A Savaria és a Vízköz utcák felújítására, átépítésére fordítják majd a támogatást. Örömét fejezte ki Szabó József, Répcelak város polgármestere is. Emlékeztetett: a rendszerváltás óta hitel nélkül működtek, a lakosság joggal kérdezte, hogy a fegyelmezett gazdálkodást elismeri-e a kormány.

– Örülök, hogy vannak olyan napok, amikor együtt tudunk örülni a sikernek. Jobb lesz nekünk, hiszen pénz állt a házhoz – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!