Hírek

2015.04.30. 16:50

"Mi mindig segítünk, most mi kérünk segítséget!" - A vasi ápolók is ott lesznek a budapesti demonstráción

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felhívást tett közzé, amelyben május 12-én, az Ápolók Nemzetközi Napján 17.30-ra a Hősök terére hívja a nővéreket, tudtuk meg a MESZK Vas megyei szervezetének elnökétől, Gombásné Judt Magdolnától.

Szendi Péter

A kamara úgy fogalmaz: a magyar szakdolgozói társadalom megértésért és segítségért kiált. Békésen és politikamentesen kívánnak vonulni az egészségügy jövőjéért és az egészségügyi szakdolgozókért. Az akciót így nevezik: „összefogás az egészségügy mindennapi hőseiért”.

A felhívásban ez áll: „Álljunk ki együtt! Szólaljunk fel a magyar egészségügyért és a magyar szakdolgozók anyagi megbecsüléséért! Nem engedünk a „tizenkettőből”! Azonnali intézkedéseket követelünk! Elég volt a hitegetésből! Együtt egymásért, közös céljainkért, értékeinkért, betegeinkért! Álljunk ki együtt a jövőnkért! Tegyünk közösen azért, hogy ismét vonzóvá váljék itthon az egészségügyi pálya! ”

A demonstrációra az egészségügyben, a szociális és a gazdasági-műszaki területen tevékenykedő dolgozókat várják, akik felelősséget éreznek a betegellátásért. Szeretnék, hogy csatlakozzanak hozzájuk orvosok, betegek és hozzátartozóik, illetve minden olyan állampolgár, aki egyetért a céljaikkal, törekvéseikkel és együtt érez az egészségügyi szakdolgozókkal. Számítanak leendő munkatársaikra, a hallgatókra és a tanulókra is.

Fotó: Szendi Péter

Tudomásunk szerint Szombathelyen, illetve Vas megyében már megkezdődött az utazás szervezése, sok ápoló és nővér készül arra, hogy részt vegyen a demonstráción. A közösségi oldalon megjelent már ilyen hozzászólás is, hogy a laikusok esetleg már unják a hétvégi fekete ruhás akciót, de ez számukra nagyon fontos, sőt, nemcsak számukra, hiszen sokak életéhez közük van. Egy fiatalember azt írta, büszke a kórházra, a szakmára, a kollégáira és mindenkire, aki elismeri, amit csinálnak. Büszke arra, hogy végre mernek felállni, és felvállalni a véleményüket. Az ápolás az egész ország szakmája. Mert ahogy egy orvos fogalmazott: nemcsak értük, hanem értünk, „civilekért” is van. A nővérek munkája névtelen, a demonstráció is megőrzi ezt a névtelenséget, de a sokaságban  erő van. Az ápolók úgy vélik, a demonstráción az egészségügyet és a betegeket is képviselik. Jelmondatuk: „Mi mindig segítünk, most mi kérünk segítséget!”

Május 12-én 17 órára tervezik a gyülekezőt a Hősök terén, 17.30-kor kezdődnek a felszólalások, 18 órakor indul a menet a Hősök teréről az Andrássy úton az Arany János utcáig. A terv szerint a tömeg 19 órakor érkezik az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságához, 19.15-kor átadják követeléseiket, amelyeket még márciusban szedtek össze 12 pontba „Mit kíván a magyar egészségügyi szakdolgozó?”  címmel.

 

A 12 pont itt olvasható:

1. Ágazati stratégiát az egészségügyi szakdolgozók élet- és munkakörülményéinek javítására!

2. Szakdolgozói életpálya modell azonnali bevezetését!

3. A bértárgyalás azonnali megkezdését és szektorsemleges megvalósítását!

4. 50.000 forint/hó havi alapilletmény emelését 2015-ben!

5. A változó bérek, a már rendezett alapilletmény szerinti bérszámfejtését!

6. A szakdolgozók közösségi közlekedésének támogatását!

7. A szakdolgozók cafetéria rendszerének bevezetését!

8. Védő- és munkaruhát, munkacipőt minden szakdolgozónak!

9. Nővérszállók létesítését, felújítását!

10. A szakdolgozói hatáskörök tisztázását nemzeti szinten és méltó ellentételezését!

11. Ágazati stratégiát a hiányszakmák felszámolását az egészségügyi szakdolgozói területen!

12. Az ápolásügy képviseletének megerősítését az Egészségügyért Felelős Államtitkárság struktúrájában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!