Hírek

2015.04.29. 15:54

Mindenki nyert a költözéssel - Az Epcos egykori telephelyén kap helyet a tornaszakosztály is

Az utolsó gyártósorok is kiköltöztek az Epcos Kft. egykori Szent László király utcai telephelyéről. A döntéshozók azt mondják, a történet minden szereplője jól járt, ezt erősítették meg a lakók is.

Unger Tamás

Zajlik az élet a volt Epcos gyár területén a Szent László király utcában. A város szívéből teljesen kiköltözött az üzem, az utolsó gyártósorokat is sikerült átszállítani az ipartelepre. A belvárostól néhány percre található családi házas övezetben igencsak örülnek ennek.

– Negyvenöt éve élek a környéken, örülök, hogy megszűnik a kamionforgalom – mondja Csepregi Istvánné Zsuzsa, hozzátéve, hogy ő még emlékszik arra az időszakra, amikor a Remix működött az egykori Epcos gyár helyén.

– Azért van az iparterület, hogy ott legyenek a gyárak, örülünk a döntésnek – teszi hozzá a hölgy.

A helyiek azt is elárulták, hogy akik a gyár közvetlen szomszédságában éltek, rendszeresen hallották a zakatoló munkagépek zaját.

Hende Csaba országgyűlési képviselő a kezdetektől figyelt arra, hogy jó megoldás szülessen.

– Ez az ideális történet, hiszen mindenki jól járt – mondta el a honvédelmi miniszter lapunknak, kiemelve, hogy jól jártak a környéken lakók, akik immáron igazi kertvárosi övezetben élhetnek, jól járt az Epcos is, hiszen egy helyen tudta összevonni a gyártását, és jól járt Szombathely városa is, hiszen a mérnökképzés és a duális képzés oktatóbázisát tudják az egykori gyáregység épületébe költöztetni.

A tervek szerint az immáron városi területen bérlakásokat is építenek, műszaki labort biztosítanak a 2015-ben induló gépészmérnökképzésnek, helyet kapnak a szolgáltatók, és a Reményik Sándor Evangélikus Iskola tornaterem-bővítését is sikerül megoldani. Az Epcos ugyanis jutányos áron eladta a városnak a tulajdonában lévő ingatlan-egységet, azóta pedig már gőzerővel készülnek a tervek az egyetemi városrészre vonatkozóan, amely egy valóban modern, korszerű bázist nyújt majd a mérnökképzés ügyének. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy az Epcos jelezte, tovább növelné kapacitását úgy, hogy közben minimum 240 új munkahelyet teremtenének. Ezen törekvést támogatta a kormány is, hárommillió eurós adókedvezményt biztosítva a térség egyik legnagyobb foglalkoztatójának. Az Epcos új, 10 milliárd forintból épült gyártócsarnokát május 22-én adják át.

A sportiskola két éltornásza – Dévai Boglárka a korláton, Csillag Tünde a háttérben – egyelőre a Haladás munkacsarnokában készül, de hamarosan új otthonra találhat a szakosztály (Fotó: Unger Tamás)

Friss hír, hogy a Szombathelyi Sportiskola tornaszakosztálya is az egykori gyár-egység területén kap helyet. A Haladás Sportkomplexum folyamatban lévő beruházása miatt átmenetileg mindenképpen új otthont kellett keresnie a szakosztálynak. Most úgy tűnik, végleges otthonra találhat. Szombathely város vezetői egyeztető tárgyalásokat folytattak a Magyar Torna Szövetség elnökével, Magyar Zoltánnal. A megbeszélésen részt vett dr. Puskás Tivadar polgármester, Koczka Tibor alpolgármester és Rácz Gábor, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. sportiskolai részlegének vezetője is. Az egyeztetések eredményeképpen önkormányzatiból állami tulajdonba kerülhet a munkacsarnok, amelyet a Magyar Torna Szövetségtől kapott több mint 100 millió forintos támogatásból alakítanának át a szakosztály igényeinek megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!