Hírek

2015.04.03. 14:54

Ünnep Sztálin miatt: április 4-ről hamisan szólt az ének

Szombathely, Nemesmedves - Évtizedeken át ünnep volt Magyarországon április 4-e, róla szólt az ének, mert Sztálinhoz hamis jelentés érkezett a magyarországi harcok Nemesmedvesnél történt befejezéséről. Pedig 70 éve ott még majdnem egy héten át harcok folytak.

Némethy Mária

1945. április 4-e Magyarország német csapatoktól való megtisztításának a Sztálin által kitűzött időpontja volt. És mivel Joszif Visszarionovicsnak senki sem mert ellentmondani, azt a jelentést kapta, hogy ez így meg is történt. Ezért aztán a szocialista rendszer torzító propagandájának hagyománya szerint Nemesmedves volt az utolsó magyar település, amelyet a második világháború folyamán, ma 70 éve elfoglalt a Vörös Hadsereg. Állítólag.

Nemesmedvesen egy  tankból lett emlékmű annakidején
Fotó: archív

Pedig nem így történt. Ennek ellenére Magyarországon 1950-től, 40 éven át egészen az 1990-es rendszerváltásig, április 4-e a „felszabadulás” napja volt. Nemesmedves, ez az apró vasi falu gyakran vált jelentős állami ünnepségek színhelyévé. Történt ez úgy, hogy a helyiek sem felszabadulásra nem emlékeztek, sem a dátumot nem tartották helyesnek. – A történelmi adatok szerint a Vörös Hadsereg a sztálini határidőt nem tudta tartani, mert a szovjetek több ponton erősebb ellenállásba ütköztek a vártnál – magyarázza dr. Zsiga Tibor, a történettudományok kandidátusa, aki Zielbauer Györggyel egy időben tárta a nyilvánosság elé azt, hogy április 4-én még harcok dúltak megyénkben. 

– A 80-as évek közepén jelent meg az első tanulmányom arról, hogy hamis az időpont – folytatja a történész. – Vasszentmihályon a Historia Domus-ban, azaz a plébánia eseményeket rögzítő könyvében olvastam arról, hogy április 11-én még lőtt sebbel kerültek elő sérültek, tehát tartottak még a harcok. Ezt a háború végét felnőttként átélt idősebb emberek tanúsították is. Ők tudták, hogy hamis volt április 4-e ünneplése. Én egyébként nem beszélnék „felszabadulásról”, inkább a terület elfoglalásáról. Mai történészi álláspont szerint az utolsó német egységek április 13-án hagyták el az országot Pinkamindszentnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!