Hírek

2015.05.31. 07:52

Ezért szép a védőnői hivatás – Milisitsné Tátrai Beatrix 36 éve a pályán

Szombathely – A hivatalosan is hungarikumnak számító védőnői szolgálat rengeteget változott az elmúlt száz évben. A hivatásról és a változásokról Milisitné Tátrai Beatrixot kérdeztük.

Lisztmayer Zsófia

Száz évvel ezelőtt elsősorban a csecsemőhalandóság csökkentése volt a célja a védőnői szolgálatnak. Az eltelt évek során sok minden változott, a védőnők legfontosabb feladata jelenleg az, hogy a gyermekek egészségének fejlesztését és a test fejlődését elősegítsék. A védőnői szolgálathoz hasonló intézmény egyébként nincs máshol Európában, ezért is érdemelte ki a hungarikum jelzőt. A védőnők ugyanis a várandós anyukákat is gondozzák amellett, hogy a gyermekeket egészen 18 éves korukig figyelemmel kísérik.

Milisitné Tátrai Beatrix szombathelyi védőnő szerint éppen az teszi széppé ezt a hivatást, hogy ilyen sokáig gondoskodhatnak a gyermekekről. Beatrix orvosnak készült, de az érettségi után végül a védőnői főiskolára jelentkezett. Döntését sosem bánta meg, hiszen mindig is gyerekekkel akart foglalkozni. A védőnői hivatás szerinte teljesen más volt 36 évvel ezelőtt, pályája kezdetén: több mindenben lehetett segíteni az anyákat, hiszen internet híján nehezebb volt információhoz jutniuk.

A tanácsok megfogadásához a szülőnek bíznia kell a védőnőben.

– Fel kell ismernünk a problémát, hogy megfelelő segítséget nyújthassunk a szülőnek. Ehhez hatalmas kapcsolati tőkével kell rendelkeznünk. A felelősség abban van, hogy a körzetünkbe tartozókról a lehető legtöbbet kell tudnunk. A szülőknek is fontos, hogy érezzék: foglalkozunk a felvetéseikkel, gondjaikkal – mondta el a védőnő.

Ez azonban nem egyszerű feladat, hiszen Beatrixhoz 232 gondozott és 18 várandós anyuka tartozik. Nem kell mindenkit naponta látogatni, de erre nem is lenne lehetőség. Egy körzetét folyamatosan bejáró védőnő azonban nemcsak a kötelező tanácsadásokon találkozhat a szülőkkel, hanem máshol is. Beatrix gyakran ad tanácsot például bevásárlás közben. Buta kérdés pedig egyáltalán nincsen, a védőnő mindig szívesen erősíti meg a nőket anyaságukban.

Beatrixnak legemlékezetesebb pillanatai azok, amikor az évekkel korábban gondozott gyermekekkel vagy anyukákkal találkozik. – Nagyszerű érzés, hogy emlékeznek rám. Van olyan gondozottam, akinek már a gyerekéhez járok.

A szombathelyi védőnő szerint nyitott személyiség kell a feladatok elvégzéséhez. Ezenkívül a diszkréció is sokat számít.  A feladatok sokszínűsége miatt a védőnői hivatás nem nyolcórás munka, így bármikor szükség lehet a segítségükre. Így akár az is előfordulhat, hogy vasárnap délután képes üzenet alapján kell javaslatot tenni kiütések kezelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!