Hírek

2015.06.15. 13:30

Bérmálás nélkül nem lehet senki keresztszülő vagy bérmaszülő

Karakó - 21 középiskolást és két felnőtt hívőt bérmált Karakón a megyés főpásztor. Mit jelent a bérmálás?

Némethy Mária

Pünkösd és a bérmálás összekötődik. A zsidó hagyományban pünkösd vasárnapja az aratás ünnepe volt, amikor sokan mentek el Jeruzsálembe, hogy hálát adjanak. A keresztényeknek azonban már mást jelent. Isten ezt a napot választotta, hogy elküldje a Szentlelket, hogy az apostolokat a megváltás teljességében részesítse. Isten minden embert a saját képmására teremtett, üdvözíteni akar és azt, hogy lelki ember legyen.

A Szombathelyi Egyházmegyében – akárcsak másutt – több helyszínen zajlanak a bérmálkozások pünkösd után is vasárnapokon. Legutóbb a jánosházi plébánia egyik filiális templomában részesített a bérmálás szentségében 21 középiskolást és két felnőtt hívőt dr. Veres András megyés püspök.

Jánosháza filiájában, Karakón 21 középiskolást és két felnőttet bérmált meg dr. Veres András. Fotó: Tóth Imre

A karakói Szent Mihály templomban a szentmisén a főpásztort Kovács Ferenc, a filiális egyházközségi testület elnöke, valamint Marton Bence és Kertész Bálint bérmálkozók köszöntötték. A megyés püspök szentbeszédében a szegény asszony két filléréről szóló napi evangéliumi részből kiindulva szólt az adakozó lelkületről, az Isten ügye iránti nagylelkűségről, áldozathozatalról. A szentmisében a helyi lelkipásztorok mellett koncelebrált dr. Koltai Jenő kerületi esperes, Molnár János püspöki titkár és Bajner István nyugalmazott plébános, egykori karakói káplán.

A katolikus egyházban a bérmálás (latinul confirmatio, jelentése megerősítés) olyan szertartás, melynek során kézrátétel, felkenés útján közvetítik a Szentlélek ajándékait a bérmálkozó számára.

Horváth Veronika megköszöni dr. Veres Andrásnak a bérmálást. Fotó: Tóth Imre

Nem bérmálkozhat akárki. Életkor szerint sem. Általában legalább nyolcadik osztályosnak kell lennie a bérmálkozónak, de vannak közösségek, ahol 18 év az alsó korhatár. A katekizmus tanítása szerint csak az bérmálkozhat, aki kellő oktatást kapott: felkészült és elkötelezte magát a keresztény életre.

Miért is fontos az oktatás, a felkészülés, az elköteleződés? A bérmálkozó a bérmálás szentségében megkapja a Szentlélek ajándékát: erőt és küldetést kap, hogy Krisztus élő tanúja legyen az egyházban és a világban.

A megbérmáltnak tudatos keresztényként kell élnie, választ kell tudnia adni hitével kapcsolatos alapvető kérdésekben, így lehet majd keresztszülő és bérmaszülő.

Aki viszont nem jár hittanra, nem jár szentmisére, nem tagja a keresztény közösségnek, évek óta nem részese a szentségeknek (nem gyón, nem áldozik), az nem lehet bérmálkozó, csak ha végleg elkötelezi magát és tudatosan, látható módon készül a keresztény nagykorúság szentségének vételére. Felnőttként ez a készület – a katekumenátus – egy-két évet is igénybe vehet.

A bérmálkozás szükséges ahhoz, hogy valaki keresztszülő, vagy bérmaszülő lehessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!