Hírek

2015.06.08. 08:37

Egy mester elment

Amikor az ember szakmát tanul, akkor lehet csak igazán sikeres, ha olyan mestere van, akitől át tudja venni azokat a „mesterfogásokat", amiket nem lehet az iskolapadban megtanulni.

Így van ez az orvostudományban is, kell egy mester. Nekem szerencsém volt, három is jutott belőle. Most elment a háromból a második, ami nagyon fáj.

Dr. Varga József már 8 éve a Markusovszky kórház Belgyógyászatán dolgozott, amikor én pályakezdőként először léptem az osztály akkori kék csempés épületébe. Egészen véletlenül én éppen az ő közvetlen irányítása alatt kezdtem a betegek gyógyítását. Akkor nem is tudtam, mekkora szerencsém volt.

Ő volt az, akitől meg lehetett tanulni a betegek számos leletéből a lényeges kiválasztását, a beteggel való kommunikációt, a legnehezebb helyzetekben is a nyugalom megőrzését és az intuíciót. Itt álljunk meg egy pillanatra. Az intuíció egy belső „megérzés", ami segít meghozni a pillanatnyi helyes döntést, és ehhez kell egy bölcsesség, hiszen enélkül összevissza hozott sarlatánszerű döntések vezérelnék az orvostudományt. Ezt a nehezen definiálható készséget ő birtokolta, és ami még nagyobb érdem, tovább is tudta adni. Röviden, Jóska egy nagyon jó orvos volt.

Első döbbenet akkor ért, mikor közölte, hogy elhagyja a kórházat és körzeti orvosként folytatja az orvoslást. Ezt mint fiatal kórházi orvos nehezen tudtam megérteni, de el kellett fogadnom. Bár a Markusovszky kórháznak igazán ilyen orvosokra lenne szüksége, de a gencsapáti betegek nagyot nyernek Jóskával gondoltam akkor, mintegy magamat vigasztalva. És valóban a gencsapáti betegek nagyon jó kezekbe kerültek. Az elmúlt majd harminc évben megtartott szakmai kapcsolat alapján mondhatom, az általa meghozott döntések, mindig helyesek voltak.

Ez a mostani távozás okozta döbbenet már abszolút érthetetlen. Jóska örökre abbahagyta a gyógyítást. Pár hónapja már tudtuk, hogy gyógyíthatatlan beteg, de a távozás így is döbbenetes.

Nem tisztem, hogy a közéleti munkásságáról beszéljek, helyettem ezt már mások megtették. Az azonban bizonyos, hogy a nagy orvosok mindegyike a gyógyítás mellett más területeken is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Így volt ezzel dr. Varga József is, akivel egy nagyszerű orvos és egy nagyszerű ember távozott, pótolhatatlanul.

Prof. Dr. Nagy Lajos, Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház főigazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!