Hírek

2015.06.25. 18:49

Elismert egészségügyi dolgozók

Szombathely - Nem az elismerésért dolgoznak az egészségügyben, hanem szolgálatot jelent a munkájuk, küldetést fogalmazott Dr. Puskás Tivadar polgármester a Semmelweis-napi díjátadó ünnepségen.

Bakos Ágnes

Heten vették át a szombathelyi önkormányzat elismerését a Városháza házasságkötő termében, a magyar egészségügy napja alkalmából.

A legnagyobb elismerést, a Pro Sanitate Savariae Életmű-díjat Dr. Prugberger Emil tüdőgyógyász főorvosnak ítélték oda, ezt a díjat majd novemberben a Szent Márton napon adják át. A többi díjazott átvette elismerését.

Pro Sanitate Savariae Életmű-díjat vehet majd át Dr. Prugberger Emil Fotó: Szendi Péter

1992 óta a magyar egészségügy napja július 1., Semmelweis Ignác születésének napja. Szombathely városa 1994 óta ad át kitüntetéseket a jeles alkalomból és a 2010-es évtől munkaszüneti nap az egészségügyben július első napja emlékeztetett ünnepi beszédében dr. Puskás Tivadar polgármester.

Hangsúlyozta, hogy az egészségügyben dolgozni, szolgálatot jelent. Az egészségügyi dolgozók nem azért munkálkodnak, mert különleges megbecsülést várnak el ezzel együtt jólesik a megbecsülés, aminek kifejezésére remek alkalom a Semmel-
weis-nap.

- Szombathely városa az elmúlt öt évben azt nézte, hogy mit tehet a helyi egészségügyért - mondta a polgármester. - Igyekszik a városvezetés rendezni az ügyeleti díjakat, a helyettesítéseket sorolta dr. Puskás Tivadar. Azt is kiemelte, hogy olyan ünnep a magyar egészségügy napja, ahol néhány embert nevesít egy-egy díj, de minden egészségügyi dolgozó érdemes az elismerésre.

A csapatmunkát emelte ki pohárköszöntőjében dr. Kecskés László, az Egészségügyi Szakmai Bizottság elnöke.

Király Zsigmond, Koczka Tibor alpolgármester, Podani Margit, dr. Ferentzi Judit, Szekeres Zoltán, dr. Stern Judit, dr. Halász Ernő, dr. Puskás Tivadar polgármester, Végh György, Enger Vilmosné  Fotó: Szendi Péter

A tavaly az életműdíjjal elismert dr. Gautier Barna emlékeztetett, hogy az idén van Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója. Az anyák megmentőjeként ismerjük a kiváló orvost: szobrok, intézmények és még kisbolygó is őrzi a nevét, példájára emlékezni kell napjainkban is.

Az ünnepségen az idén odaítélt díjakat dr. Puskás Tivadar, polgármester, Koczka Tibor alpolgármester és dr. Kecskés László adta át.

Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért-díj II. fokozatát vehette át Enger Vilmosné ápoló, Király Zsigmond mentőápoló, Podani Margit közösségi ápoló és Szekeres Zoltán műszaki ügyintéző.

Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért-díj I. fokozatát kapta dr. Halász Ernő gyermekorvos és Végh György egészségfejlesztő.

Szombathely Egészségügyéért díjban részesült dr. Ferentzi Judit, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának nyugdíjas főorvosa és dr. Stern Judit körzeti orvos.

A kitüntetettek meghatottan hallgatták saját méltatásukat: harminc-negyven év munkáját idézhették fel az őket ünneplők között.

A hagyománynak megfelelően, a most kihirdetett
Pro Sanitate Savariae Életmű-díjat dr. Prugberger Emil tüdőgyógyász főorvos novemberben, Szent Márton-napon veszi majd át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!