Hírek

2015.06.05. 11:17

Nagyszerű érzés a síró újszülöttet megnyugtatni – Amit tudni kell a hónap ápolójáról, a szombathelyi Tujfelné Cenkov Máriáról

Szombathely - Olvasóink ismét megválasztották a hónap ápolóját. Májusban Tujfelné Cenkov Mária vezető ápolónő kapta a legtöbb szavazatot.

Lisztmayer Zsófia

Tujfelné Cenkov Máriához mindig is közel álltak az újszülöttek. A szombathelyi Markusovszky kórház újszülött osztályának vezető ápolója nagycsaládban nőtt fel, a négy testvér közül Mária a legidősebb, így mindig volt kivel foglalkozni. Öccse például 14 évvel fiatalabb nála, ezért sokat segített az ellátásában, gondozásában. Ettől kezdve nem is volt kérdés, hogy az egészen kicsikkel szeretne hivatásszerűen foglalkozni. Mária 1988 óta dolgozik a Markusovszky kórházban, 2011 óta vezető ápolóként.

– Az újszülött osztályon kezdtem dolgozni, egy rövid időre azonban áthelyeztek a mellkassebészetre, ahonnan, amint lehetett, visszamentem a kicsikhez. Ott érzem jól magam, hiszen a szülőszobán részese lehetek az egyik legnagyobb csodának: amikor egy új élet kezdődik. Ezt az érzést nem cserélném el semmire! – mondta el Mária.

Tujfelné Cenkov Mária május hónap ápolója Vas megyében
Fotó: Unger Tamás

Mária szerencsésnek mondja magát, hiszen többször volt alkalma ott lenni, amikor hármas ikrek látták meg a napvilágot. A kicsik ellátása ilyenkor különösen komoly szervezést igényel, mind személyzet, mind az eszköztár tekintetében. Ez pedig még ma is kihívás az ellátóknak a vezető ápolónő szerint.

– Vezetőként szerencsésnek mondhatom magam, hiszen olyan kolléganőkkel dolgozhatok együtt, akikre bármikor lehet számítani. Ha valamilyen nehézség adódik az osztályon, együtt próbáljuk megoldani. Nagyon jóleső érzés számomra, hogy ilyen összetartó csapatban dolgozhatok. Csapatépítésként szoktunk névnapokat tartani, voltunk kirándulni, karácsonykor megajándékoztuk egymást. Büszke vagyok rájuk, mert ez egy csapatmunka, ez egyedül nem megy.

A hónap ápolója hozzátette, hogy néha azért vannak nehezebb időszakok is az életben. Nagyon kevesen dolgoznak az újszülött osztályon, a feladat viszont egyre több, de Mária sosem bánta meg döntését egyetlen percre sem. – Igazán felemelő érzés, amikor egy síró újszülöttet magamhoz ölelek, hozzám bújik, és megnyugszik. Ezt hogy lehetne megbánni? Nagyon megható látni azt, amikor az újdonsült apukák szeme megtelik könnyel. Az ilyen esetek rám is nagy hatással vannak.

Amikor Mária értesült arról, hogy ő kapta a legtöbb szavazatot, nagyon boldog lett. – Sok barátom és kollégám telefonált, üzenetet írt, gratulált. Úgy érzem, ez egy visszajelzés, hogy jó úton haladunk. Nagyon sok tervünk van még, amit szeretnénk megvalósítani a jövőben. Szeretném megköszönni a szavazatokat mindazoknak, akiknek ebben részük volt, valamint szeretnék gratulálni Csire Judit doktornőnek, akit a hónap orvosának választottak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!