Hírek

2015.07.21. 13:24

Jégkockát az akváriumba? - Tippek, trükkök hőség ellen egy nyolcadik emeleti szombathelyi lakásból

Szombathely – Apró trükkökkel hűthetjük magunkat, a kicsi gyerekeket és a lakásban élő háziállatokat a tikkasztó kánikulában.

Bakos Ágnes

– Klíma nélkül nehéz, a ventilátor sokat nem ér, de azért bírjuk – mondta Bakos Ildikó, aki egy tízemeletes ház nyolcadik emeletén lakik kisgyerekkel és háziállatokkal.

A kétéves Gina rengeteget iszik, naponta többször zuhanyozik, és napra nem mennek, csak akkor viszi az anyukája a szabadba, ha már lehűlt egy kicsit a levegő estére.

– Jóformán alig eszik szilárd ételt, rengeteg hideg gyümölcsöt kíván és teát – sorolja Ildikó.

Don Miu szobacica, nehezen viseli a kánikulát, amit kereszthuzattal próbál enyhíteni a gazdája. – Naponta többször felmosok, a kihűlt járólapon szívesen elterül Miu – mondja Ildikó.

Az állatvédők tanácsa, hogy vizes törülközőt terítsen le a gazdi a lakásban. Vannak cicák, amelyek szívesen ráfekszenek a vizes textilre, és úgy hűtik magukat, más macskák a vizes padlót szeretik jobban, legyen az linóleum vagy járólap.

Lakik Ildikóékkal egy sisakos kaméleon, ő szintén nem örül a hőségnek. Hét tücsök a napi étele, ehhez képest legfeljebb kettőt eszik a kánikulában. Negyedszer vedlik ebben a hónapban a rekkenő hőség miatt, pedig havonta egy vedlés a normális.

A papagáj és a kaméleon is spriccelve kapja a hűsítő vizet. A madár így rendszeresen felfrissül, a kaméleon pedig így is iszik. Az akváriumot jégkockával hűti Ildikó. A vízben gőték laknak, a díszállatok nagyon szívesen veszik a fagyos ajándékot minden nap.

Ildikóék a keleti oldalán laknak a tömbnek, így a lakás a kevésbé perzselő napsütésből kap többet, nem a délutáni forróság égeti a falakat. A nyugati fekvésű, klíma nélküli lakásokban, itt a nyolcadikon napok óta nem hűlt a levegő 28 °C alá, éjszakánként sem. Ildikó azt meséli, Spanyolországban éltek évekig, ott más a kánikula.

– A tengerparton éltünk, ott nyilván könnyebb elviselni a hőséget. Párolog a tenger, más a negyvenfokos hőség, mint itt. Aszfalt sincs, ami beszívná a forróságot, aztán ontaná magából. Itt a panelben sokkal nehezebb.

A hétvégére ígérkező lehűlést valószínűleg senki nem várja jobban, mint az átforrósodott panelházakban élők – emberek és állatok egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!