Hírek

2015.07.13. 16:18

Várják a Vas megyei véradókat

Szombathely - Nyáron nem csökken az egészségügyi intézmények vérigénye, miközben ebben az időszakban a véradók egy része is üdül, ezért nem könnyű a szükséges készletek biztosítása. Ennek ellenére jelenleg Vas megyében nincs vérhiány.

Nyáron a vérkészletek biztosítása mindig sokkal nehezebb, mint a téli időszakban, tudtuk meg dr. Jáger Ritától, az Országos Vérellátó Szolgálat Szombathelyi Területi Vérellátó Központ vezetőjétől. A véradás szempontjából ugyanis sokkal kedvezőbbek a téli és az őszi és kisebb mértékben a tavaszi hónapok. Nyáron az a probléma, hogy az igények az egészségügy részéről nem csökkennek, sőt, a több közlekedési baleset és egyéb okok miatt inkább több vérre van szükség. Ugyanakkor nyáron a véradók pihenni szeretnének, ezért ilyenkor nehezebb a véradók megszólítása is.

Jó vérkészlettel rendelkeznek Vas megyében, egyetlenegy vércsoportból sincs hiány. Mindezek ellenére kérik a véradókat, hogy adjanak vért. A fotón Tóth Attila. Fotó: Médiaközpont

Dr. Jáger Rita elmondta, hogy bár nyáron Vas megyében is kevesebb a véradó, ennek ellenére a vérigényeket ki tudják elégíteni. Pillanatnyilag nagyon jó vérkészlettel rendelkeznek, egyetlenegy vércsoportból sincs hiány. Mindezek ellenére a területi központ vezetője arra kéri a véradókat, hogy gondoljanak a betegekre, s adjanak vért ebben az időszakban is. Az erre vállalkozókat a szombathelyi vérellátó központban hétfőtől csütörtökig 8 és 15 óra, pénteken 8 és13 óra között várják. A kihelyezett véradások helyszíneiről az érdeklődők a Vas Népe hétfői számából tájékozódhatnak, de van lehetőség váradásra számos nyári rendezvényen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!