Hírek

2015.08.10. 16:14

A Fehér Kéményseprők sárvári elnökének halálát akarják a végrehajtók? - Mindkét fékcsövet elvágták az autójában

Sárvár - Mindkét fékcsövet elvágták a Fehér Kéményseprők sárvári elnökének autójában. Dabasi Tamás a bírósági végrehajtókra gyanakszik, a nyomozás jelenleg is zajlik. A térfigyelő kamera mindent rögzített.

Budai Dávid

Autójának mindkét fékcsövét elvágták - tudtuk meg Dabasi Tamástól, a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége elnökétől. A sárvári székhelyű szervezet az adósok védelmére jött létre még 2008-ban. Eredeti célkitűzésük az volt, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara határolódjon el a korrupt végrehajtóitól. Mivel ez nem történt meg, a kamaránál is feltártak jogszerűtlenségeket, és közben folyamatosan a kormánytól kértek segítséget. Most úgy tűnik, a Fehér Kéményseprők totális győzelmet arattak, mivel még ebben a hónapban megszűnik a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara. A végrehajtóknak jogi végzettséget kell szerezniük, pályázat útján elnyerhető kinevezésük pedig határozott idejű, hét évre szóló lesz a bírósági végrehajtásról szóló törvény és hozzá kapcsolódó más törvények módosítása alapján, melyeket még június 30-án szavazott meg az Országgyűlés 147 igen szavazattal, 34 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett. A módosítás szerint a kamara augusztus 31-én megszűnik, általános jogutódja, a végrehajtók szakmai és érdekképviseleti szerve a szeptember 1-jén megalakuló Magyar Bírósági Végrehajtói Kar lesz.

Fotók: Dabasi Tamás

Dabasi Tamás elmondta: az, hogy ez megtörténhetett, az ő munkájuknak az eredménye, és most úgy gondolja, a végrehajtók állnak a fékcső átvágásának hátterében, persze mindezek egyelőre csak feltételezések, de szerinte most tudatosult a végrehajtókban, hogy vége a pályafutásuknak, és ezt így próbálják megtorolni. Hozzátette: korábban is ráléptek már jó néhány bank tyúkszemére, azonban eddig még szóbeli fenyegetést sem kaptak, viszont a kormány mostani döntésével nagyon sok végrehajtó nagyon rosszul járt anyagilag, hiszen többen hatalmas pénzekhez jutottak hozzá jogtalanul.

Megtudtuk: a bűncselekmény még múlt héten történt a fővárosban a Belgrád rakparton, az V. kerületi Rendőrkapitányság pedig jelenleg is nyomoz az ügyben. Információink szerint a térfigyelő kamerák rögzítettek mindent, így a civil szervezet elnöke szerint nemsokára meglesz a bizonyíték is. Bárhogyan is történt az eset, aki átvágta a fékcsövet, nem érte el a célját. Dabasi Tamás elmondta: szerencsére egyből észrevette, hogy valami nincsen rendben, mivel automata váltós az autója, és annak kulcsát csak úgy lehet elfordítani, ha benyomja a fékpedált. Mivel egyből érzékelhető volt, hogy nem működik a fék az autóban, el sem indult. Az anyaghiba teljesen kizárható, hiszen nyilvánvaló, hogy mindkét fékcső el lett vágva, ez egyébként a szerkesztőségünkhöz eljuttatott fotókon is jól látszik.

Megtudtuk azt is, hogy az elnök nem fél, ő erre az esetre kihívásként tekint, viszont azt nem érti, hogy miért nem őt keresték meg személyesen, miért kell ilyen aljas és sunyi módszerekhez folyamodni? Dabasi Tamás hangsúlyozta: nem a végrehajtói szakmával van bajuk, hiszen végrehajtókra szükség van. A gyerektartást, adósságot valakinek be kell hajtani, csak mindezt tisztességes módon tegyék. Hozzátette: bízik benne, hogy a szeptemberben felálló új testület korrekt módon fog a jövőben eljárni, viszont a korábban megkárosított emberek kárpótlása még hátravan. Hátravan még az is, hogy kiderítsék a hatóságok, hogy mi történt pontosan a Belgrád rakparton. Dabasi Tamás biztosította szerkesztőségünket, hogy amint lesz fejlemény az ügyben, arról is tájékoztat minket.

Ahogyan korábban megírtuk, múlt év októberében a civil szervezet egy sárvári luxushotel előtt tiltakozott, mivel a kamara ott tartotta több napos konferenciáját. Akkor Dabasi Tamás úgy nyilatkozott, hogy a kamara mintegy kétmilliárd forintból gazdálkodik évente, ez az összeg pedig a végrehajtásból származó bevétel nyolc százaléka. Szerintük ez éves szinten hatalmas összbevételt feltételez, amit állításuk szerint az adósok fizetnek meg. A kamara Dabasi Tamás állítását cáfolva akkor jelezte, hogy a szervezet 2013-ban, alig több mint egymilliárd forintból gazdálkodott. Azt nem tudjuk, ebben az esetben kinek volt igaza, viszont az azóta kiszivárgott a kamara működéséről készült számviteli-gazdasági jelentés szerint, a tavalyi sárvári konferencia 34 millió forintba került. A jelentés szerint a kamara 2013-ban 72, tavaly pedig 52 millió forintot fordított PR-re, amelyben szerepelnek Tv-s szereplések, sőt állítólag televíziós sorozatban is vettek meg jeleneteket, hogy társadalmi megítélésüket elősegítsék. Úgy látszik mindez kútba dobott pénz volt, hiszen a kamara megszűnik, igaz honlapjukon erről semmi sem tanúskodik, azt viszont megtudhatja, aki ellátogat a honlapra, hogy idén ünneplik húsz éves fennállásukat a végrehajtók, akik közül tavaly mindössze negyvennek volt jogi végzettsége az ötszáz önálló bírósági végrehajtóból. Ősztől már másképp lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!