Hírek

2015.08.10. 16:52

Felújították a csánigi katolikus templomot

Csánig – Dr. Veres András megyés püspök megáldotta a felújított csánigi templomot.

Csánig a Répcelaki Szent István Király Plébánia fíliája. Mindenszentek titulusú temploma feltehetően a 13. században épült, és a reformáció koráig plébániatemplomként működhetett. Ekkor a település szinte teljes egészében lutheránus vallású lett, és az evangélikusok egyházi életének adott otthont a templom. Az 1700-as évek elején a templom visszakerült a katolikusokhoz. A feltárások során kiderült, hogy a gazdag történelmi múlttal rendelkező épület sajátos módon magán viseli az egyes építészeti korok emlékeit is.

2013-ban kezdődött meg a templom külső felújítása. Ennek során a befalazott déli kapu, lőrésszerű román stílusú ablak, keleti szentélyablak, a sekrestye északi falába beépített szép gótikus ablak, egy reneszánsz párkánykő került napvilágra. A hívek több millió forintos adakozásának köszönhetően a belső felújításra is sor kerülhetett. Ekkor tárult fel a befalazott oltáriszentség-őrző fülke, több töredékes középkori falfestés.

Nem csak a faluból, a környező településekről is érkeztek hívek a szentmisére, amelyen megáldották a felújított templomot. Fotó: Molnár Péter

Augusztus 9-én áldották meg a felújított templomot és megszépült környezetét. Nemcsak a faluból, hanem a környező településekről is érkeztek hívek, hogy részesei lehessenek az örömteli pillanatoknak. A köszöntők sorát Joó Ferenc polgármester nyitotta, aki kiemelte: a szép templom a falu büszkesége.

A templom az evangélikusoknak is hosszú ideig fontos istentiszteleti helye volt, mondta köszöntőjében Verasztó János evangélikus lelkész. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az 1590-es években két lelkészt avattak a templomban. Ezt követően bemutatták a felújítási munkálatokat. A templomról és értékeiről kis füzet is megjelent, fotóalbumot is kiadtak.

Veres András megyés püspök szentbeszédében kiemelte: a templom felhívja a figyelmet arra, hogy az embernek szüksége van Istenre, az ő közelségére, megváltó szeretetére. Nemcsak a test táplálására van szüksége az embernek, hanem a lelkének ápolására is. Ennek hiánya az ember személyiségének torzulásához vezet. És mindennek kihatása van a társadalomra is. Krisztus örök életet kínál az embernek az evangélium és az oltáriszentségben való jelenlétével, hangsúlyozta a főpásztor.

A szentmise után agapé zárta a napot, és lehetőség nyílt a templom megismerésére, amely a falu vallásos életének központja és zarándokok, turisták célpontja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!