Hírek

2015.09.19. 06:38

Pattanásig feszült a helyzet – verekedés volt a szentgotthárdi táborban (folyamatosan frissítve)

Megteltek a sátrak a szentgotthárdi ideiglenes regisztrációs pontként felállított táborban. Feszült a helyzet: boltba mennének a menekültek, órákat kell várniuk, sorban állnak az ételért.

Bakos Ágnes

08:48 Óriási tömeg Szentgotthárdon - késelés történt az osztrák sátortáborban

Az ipari park osztrák oldalán várakoznak több ezren, az osztrák rendőrök megfeszített munkával terelik a várakozókat buszokba. Vissza nem engedik a menekülteket a magyar rendőrök, még játszani sem a gyerekeket.

Mintegy 5500 migránst hoztak Szentgotthárdra szombat délelőttig

44 autóbusz és kettő vonat szállított a migránsokat, akik, úgy tudjuk Horvátország felől érkeztek hazánkba. Átengedtek mindenki Ausztriába az osztrák hatóságok – vissza már nem jöhetnek, sőt nem is léphetnek a menekültek. Közvetlenül az államhatárnál két magyar rendőr posztol, visszafordítják azt is, aki csak vízért jönne vissza pár métert. (Azt persze senki nem tiltja meg például az újságíróknak, hogy vigyenek pár palack vizet a határvonalhoz.)

Egy gyerekcsoport az ipari parki bekötőút menti tisztásra akart átjönni labdázni, visszaparancsolták őket azonnal az osztrák oldalra. Ott zsebkendőnyi hely sincs már, mindenütt táboroznak a menekültek, ameddig belátni az ipari parki területet. Óriási logisztikai munkában vannak az osztrák rendőrök – és nem minden atrocitás nélkül. Két esetről is hallottunk a tömegben. Hangosbemondóval irányítják a menekülteket a buszokhoz, állampolgárságuk szerint állnak sorba a migránsok.

Sokan egyáltalán nem beszélik a nyelvet ebből volt konfliktus: nem értették az instrukciót és türelmetlenül nekirontottak a busznak a menekültek, ketten sérültek meg, mentővel vitték el őket. Egy másik „tábori pletyka” szerint késelés is történt: egy arab férfi szemet vetett egy szír nőre, akinek a férje kést rántott és megvédte a feleségét. Közben, mintha egy "rendes szombat délelőttöt" élnének meg az emberek: borotválkoznak, tisztálkodnak férfiak a határ fái, bokrai között. Alszanak gyerekek, ételért állnak sorba asszonyok.

A menekültek csoportjaiban több fiatalember is beszél angolul, őket veszik maguk mellé azok, akik csak a saját nyelvüket ismerik, közösen próbálnak kommunikálni a segítőkkel, rendőrökkel: kérnek vizet, cigarettát, segítséget a telefonáláshoz.

A magyar oldalon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai, a Katolikus Karitász önkéntesei és már a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai is a helyszínen vannak: palackos vízzel, ételcsomagokkal. Ezek a később érkezőkre várnak. Nagyon vegyes a kép: rengeteg a fiatal férfi, de kisebb-nagyobb családok is tömegesen várakoznak az osztrák oldalon felállított sátrakban. A magyar sátortábor üres – egyelőre. A helyszínen úgy értesültünk, hogy ha a következő órákban ide érkező menekülteket már nem engedik át, hanem itt helyezik el őket, de csak addig, amíg fel nem szabadul az ausztriai oldal.

11:51 Ezer menekült érkezett egy újabb vasúti szerelvénnyel Szentgotthárdra

Ez volt a harmadik vonat szombaton.

Nem terelték az ipari vágányra a szerelvényt, a szentgotthárdi vasútállomásra érkezett a harmadik „járat” is.

(Egyébként nem írta ki a GYSEV az információs táblára a vonat érkezését, a hangosbemondón keresztül pedig annyi hangzott el, hogy „vonat halad át” a hetes vágányon.)

Helyi, egyenruhás rendőrök várták a menekülteket a vasútállomáson és kísérték őket a sátortábor felé.

A vonat érkezése előtt pár perccel készenléti rendőrök jöttek – ők nyitották a kulcsra zárt vasúti kocsikat, a szerelvény két végétől haladva befelé.

Sorba állították a migránsokat az állomáson, úgy indultak gyalog a tábor felé.

A vonatról leszállt migránsok azt hitték, már Ausztriába értek – feltehetően úgy tudták, oda viszi őket a vonat.

– Vienna? – Ez volt az első kérdésük, a Bécs nekik Ausztriát jelenti.

Többen kérdezték, hogy vesznek-e tőlük ujjlenyomatot, regisztrálják-e őket még itt, Magyarországon.

A legtöbb járőr nem tudott válaszolni, akitől angol szót hallottak, odasereglettek és egyesével feltették a kérdéseiket.

Az érkezők egyelőre itt maradnak, a határ magyar oldalán. Kora délutánra ígéri az osztrák rendőrség, hogy kiüríti az ideiglenesen felállított tábor osztrák oldalát – utána mehetnek át a menekültek.

13:33 Pattanásig feszült a helyzet – verekedés volt a szentgotthárdi táborban

Szentgotthárd – Megteltek a sátrak a szentgotthárdi ideiglenes regisztrációs pontként felállított táborban. Feszült a helyzet: boltba mennének a menekültek, órákat kell várniuk, sorban állnak az ételért.

Egy hete, hogy elkészültek a sátrak a szentgotthárdi ipari parkban, most először húzódtak be menekültek. Az ok, hogy néhány órára lezárta a határt Ausztria, miután szombat délelőtt megtelt a határ menti tábor osztrák oldala.

5500 menekült érkezett péntek este óta, majd még mintegy ezer embert hozott a délelőtt befutott vonat.

Délutánra kiürítik az ausztriai területet, utána átmehetnek az érkezett menekültek – tudtuk meg a helyszínen.

Elcsigázott, éhes és szomjas menekültek jöttek.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai óvatosságra intenek: ilyen helyzetben egy kisebb konfliktus, összeszólalkozás is komoly összetűzésbe torkollhat.

Egy kisebb verekedés már akkor kialakult, amikor odaértek a sátrakhoz a menekültek: férfiak estek egymásnak, hogy mi volt a vita közvetlen kiváltó oka, azt nem tudni. A rendőrök a közelben voltak, de nem volt szükség a beavatkozásukra.

A legnagyobb probléma az, hogy nem tudnak semmit a migránsok – és az, hogy senki nem mond nekik semmit a sátortáborban. A helyszínen tapasztaltak alapján, négyből egy menekült beszél angolul – ugyanez nem mondható el a helyszínen tartózkodó koordinátorokról, segítőkről, egyenruhásokról, azzal együtt, hogy nyilvánvalóan nem feladatuk, hogy információs „központként” működjenek.

Ha találtak helyit, aki beszél angolul, ahhoz sorban álltak, hogy kérdezhessenek. A legfontosabb kérdése a migránsoknak az volt, hol tudnak vásárolni – a válasz az, hogy sehol. Ételt és vizet persze kapnak, de többen vettek volna cigarettát például. Másoknak az első kérdése az volt: hol vannak egyáltalán? Nem örültek annak, hogy Magyarországon, de annak igen, hogy már látható távolságban van Ausztria, és néhány óra múlva mehetnek.

14:19 Ellátták a kisebb sérüléseket

Három mentőautó és orvosi ügyeletes autó érkezett Szentgotthárdra, az orvosok, ápolók folyamatosan látták el a sérüléseket: gyerekeket vizsgáltak és lábsérüléseket gyógyítottak, ha kellett, gyógyszert adtak. A mentők személyzete beszél angolul, úgy látszott, bizalommal fordultak hozzájuk a menekültek. Személyazonosító igalzolványt nem kérnek a migránsoktól, úgy láttuk, felírták a nemüket és megsaccolták a korukat, úgy készült beteglap a beavatkozásokról. Folyamatosan ürül a tábor az osztrák oldalon, ha szabad lesz a terület, utána mehetnek a most magyar részen várakozó menekültek. Optimisták a bevándorlási hivatal munkatársai, azt mondták, ígéretet kaptak arra, hogy rendben és időben kiürítik a tábort, és nem ragadnak magyar oldalon a migránsok. A karitász, a Máltai Szeretetszolgálat, és már a Vöröskereszt vasi szervezetének munkatársai és önkéntesei is osztanak vizet, ételt, és édességet a gyerekeknek. A várakozók között előkerült a kártya, a gyerekek labdáznak, focipályát papucsokkal jelöltek ki a sátrak előtt.

15:21 Átengedték a menekültek első ötven fős csoportját Szentgotthárdnál Ausztriába

870-en vannak most a magyar oldalon. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól megtudtuk: egyeztettek az osztrák hatóságokkal, hogy ötvenesével, szakaszosan engedik át a migránsokat. Az osztrák tábor zsúfolt és szemetes, sorban jönnek és mennek a buszok, viszik a menekülteket Bécsbe. A buszra várakozók között volt verekedés és kordont rongáltak meg a migránsok. A magyar részen nyugalom van, fegyelmezettek és türelmesek a várakozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!