Hírek

2015.10.20. 09:15

Forró csokikat teszteltünk Szombathelyen – melyik a legjobb?

Nincs is annál kellemesebb, mint egy bögre gőzölgő édesség mellé kuporodni a szűnni nem akaró esőben és elbújni az ősz elől egy hangulatos kávézóban – forrócsokival a kézben. Ötöt is kipróbáltunk! Mesés feladat és egy kicsi cukorsokk, de megérte!

Bakos Ágnes

El vannak kényeztetve a szombathelyiek! Ha osztályozni kell a véletlenszerűen kiválasztott kávézók forrócsoki-kínálatát, akkor nincs rosszabb jegy az ötösnél. Fokozni néhány csillaggal lehet, de gyakorlatilag mindenütt csokiremekekkel szolgálnak! Az ízválaszték szinte kimeríthetetlen: a fehértől a narancsosig, a fahéjastól a karamellás ízig, a legtöbb helyen óriási a kínálat. Mindenütt a klasszikus mellett döntöttünk, hogy érdemben lehessen hasonlítani a csokicsodákat. Mitől tökéletes egy forrócsoki? Az állagától, az édességétől és persze a habjától! Érdemes megnézni, kapunk-e hozzá szódát, plusz cukrot, valamint szívószálat és kekszet – szóval a körítést is. Majdnem minden helyen odafigyelnek a kis pluszokra!

A Casablanca kávézóban kakaópor került a tejszínhab tetejére, a tökéletes hőmérsékletű, kakaós csokikrémre. A tejes ízű klasszikus csoki mellé járt szóda és keksz. Érdekes, hogy porcelán csészében szolgálták fel a csokit, ez tökéletesen kézre áll és felmelegít – és így bőven fér rá tejszínhab! Mindenhol máshol üvegpohárban adták a krémet. Cukrot itt nem adtak mellé, de felesleges lett volna: még az édesszájúak is elégedettek lehetnek vele. A Cinema Caféban gyorsan összeesett a hab, de cserébe volt rajta bőven csokireszelék. Hígabb volt, mint a többi forrócsoki, de ahogy hűlt, úgy sűrűsödött. Itt volt a legforróbb a csoki és talán a legnagyobb adag a magas üvegpohárban. Szódát és cukrot is felszolgáltak mellé.

A Bécsi kávézóban csokiöntet jutott a hab tetejére, ami koronázta a forrón is sűrű csokiremeket. Pudingszerű lett kihűlt állapotban – nem iható, ehető desszert kerekedett belőle. Keserűbb, csokisabb volt az íze, mint a többié, aki szeretné, az édesítőszerrel és cukorral is fűszerezheti. Szívószál is járt a pohárba! Az egyik olasz fagyizóban szintén csokiöntet került a tejszínhabra, ami viszont nagyon kemény volt: elkeverni nem lehetett az alatta megbújó forrócsokival. Azt mindenki maga kérhette, hogy mennyire legyen lágy vagy sűrű a desszert. Barna és fehér cukor is járt mellé és víz. A Szimfónia kávézóban a város legjobb tejszínhabja tetőzi a remek forrócsokit – ezzel nem vitatkozhat senki. Kemény, házi tejszínhab, rajta csoki- és karamellöntet, keksz és csokidarabok... Egy jó tanács: senki ne próbáljon néhány óra alatt végigkóstolni öt forrócsokit... Cukorsokkot okoz! Ami az árakat illeti: 450 forint volt a legolcsóbb és 690 forint a legdrágább édesség – miközben minőségben nem ekkora a különbség. Csokirajongó legyen a talpán, aki el tudja dönteni, melyik a legjobb desszert a szombathelyi forrócsoki-kínálatban.

A véletlenszerűen kiválasztott helyeken, szubjektív megítélés alapján kettő ötös, kettő csillagos ötös és egy dupla-csillagos ötös az eredmény. Meg mellé forrócsoki-túladagolás...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!