Hírek

2015.10.05. 15:12

Ki kapja az idén a Prima-díjat? - Tudomány, oktatás kategória: Csejtei András, Dumovits István, Gyurácz Ferenc

Mától három napon át ismerkedhetnek meg olvasóink az idei Prima-díj jelöltjeivel. Ma a tudomány és oktatás kategória három jelöltjével.

Némethy Mária

DR. CSEJTEI ANDRÁS onkológus, a Markusovszky kórház osztályvezető főorvosa. Képzettsége fizikus, radiológus, sugárterápiás szakorvos, klinikai onkológus.

Dr. Csejtei András onkológus, osztályvezető főorvos

"1954. január 14-én születtem Debrecenben. 1978-ban summa cum laude minősítéssel szereztem diplomát szülővárosom orvosi egyetemén, majd ugyancsak Debrecenben 1998-ban fizikusi diplomát is szereztem a tudományegyetemen. 1983-ban radiológiából, 1986-ban sugárterápiából, 1998-ban klinikai onkológiából szakvizsgáztam. Angolból és németből van középfokú nyelvvizsgám.

1978-tól 1993-ig Debrecenben az orvosi egyetem Radiológiai Klinikáján dolgoztam adjunktusként. 1993-2000 között a Nyíregyházi Kórház onkológiai osztály főorvosa és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei onkológia felügyelő szakfőorvosa voltam. 2000 március 9-étől vagyok a Markusovszky kórház onkoradiológiai osztály osztályvezető főorvosa. 2001 februárjától a megyei felügyelő szakfőorvosi teendőket is ellátom onkológiai területen. Ösztöndíjasként voltam az alábbi városokban, intézményekben: 1984/85-ben Essen Westdeutsches Tumorzentrum; 1989-ben egy hónapig Berlin-Buch az NDK Akadémiájának Sugárterápiás Intézetében; 1993-ban fél évig Brüsszelben a Jules Bordet Intézetében.

Két tudományos társaságnak vagyok tagja. 2014-ben az „Év orvosa” voltam a Markusovszky kórházban."

DUMOVITS ISTVÁN horvátzsidányi plébános családjában 1717-től ő a kilencedik pap, beleértve az apai és az anyai ágat is.

Dumovits István horvátzsidányi plébános

1940-ben született Peresznyén. Győrben a Kazinczy gimnáziumban érettségizett – az ötvenes évekbeli zaklatások miatt – 22 évesen. A teológiát Győrben végezte, harmincévesen szentelték pappá.

Ő a Magyarországi Horvátok Keresztény Közgyűjteményének megalapítója. Már ministráns kora óta ragaszkodik a népi kultúra hagyományainak kézzel fogható, tárgyiasult eszközeihez. Tudatosan gyűjteni kezdte ezeket a 60-as évektől, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy majd egyszer közkinccsé teszi azokat. Ebből a magángyűjteményből jött létre 2010-ben Peresznyén, a közösségnek adományozott szülői házában a Magyarországi Horvátok Keresztény Közgyűjteménye. A Dunántúlon egyedülálló ez a gyűjtemény. Dumovits István a Peruska Mária emlékhely alapítója és őrzője. A vadászok és erdészek június, a rendőrök, tűzoltók, katasztrófa- és rendvédelmisek, határőrök, borászok, pálinka lovagrendek és hagyományőrzők pedig július első vasárnapján tartják itt tábori miséjüket, augusztus első vasárnapján ifjúsági zarándoklat van. A kápolna körül a mesterségek, hivatások védőszentjeinek emlékparkja épül, benne már 32 szobor áll.

Dumovits István az egyház és a horvátajkú nép javát szolgálja egész életével. 1990-ben kezdeményezte a Horvát Katolikus Ifjúság Vallási és Kulturális Egyesülete létrejöttét, ennek azóta is ő az elnöke.

Kitüntetései: Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, Horvát Köztársaság tiszti keresztje, Kisebbségekért díj, Honvédelemért Kitüntető cím, Hubertus kereszt (vadászoktól), Pável Ágoston díj.

Kőszeg és Sopron között öt horvát nemzetiségű község található: Kópháza, Peresznye, Ólmod, Und és Horvátzsidány. Az utóbbi három község lelkipásztora negyven éve Dumovits István. Ugyancsak ő a papja a német nemzetiségi településnek, Kiszsidánynak. Az egyházi szertartások és a szentmisék nemzetiségi nyelven zajlanak. Dumovits István plébánosnak hivatása révén megadatott, hogy az emberekkel törődhet. Örömmel szolgál.

DR. GYURÁCZ FERENC (Körmend, 1955. október 11.) magyar kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő, könyvkiadó.

Dr. Gyurácz Ferenc kritikus, szerkesztő, könyvkiadó

Bükön nőtt fel, Sopronban érettségizett, 1975-1981 között az ELTE BTK magyar-néprajz szakos hallgatója volt. 1978-1979 között betanított lakatos, színpadi díszítő volt. 1981 óta jelennek meg írásai. 1981-1982 között sportpályamunkásként dolgozott. 1983-1986 között a szombathelyi Savaria Múzeumban néprajzkutató, 1985-1989 között a JAK-füzetek szerkesztő-bizottsági tagja. 1987-1999 között az Életünk című irodalmi folyóirat munkatársa, szerkesztője volt. Húsz éve a Vasi Szemle főszerkesztője, tíz éve működteti „Közép-Európa legnagyobb falusi könyvkiadóját” lakóhelyén, Vasszilvágyon. És még egy jelentős évforduló: huszonöt évvel ezelőtt meghatározó szereplője volt a rendszerváltásnak. 1989. március 15-én ő mondta el a szombathelyi Fő téren azt a beszédet, amelyet ma is a rendszerváltás legfontosabb helyi eseményei között tartunk számon.

Vajon ilyennek képzelte a rendszerváltás utáni időket? „Engem a családom is és realista íróim is megóvtak a túlzott optimizmustól, úgyhogy túl nagyot nem csalódtam mindabban, ami elkövetkezett. Bár kétségtelen, ennél azért jobbra számítottam, nem is annyira a politika, hanem inkább úgy mondanám, a mi népünk részéről. Reméltem, hogy több életerő maradt még bennünk, és nem kell a nemzet kihalásától tartani a demokráciában. Azt is reméltem, hogy előbb-utóbb lesz valamilyen jóvátétele a minket tönkretevő trianoni gyalázatnak.”

 

OLVASÓINK SZAVAZATAIT VÁRJUK

Az idén október 15-én 16 órakor kezdődik a Prima-díjak Vas megyei díjátadó gálája a Weöres Sándor Színházban. Ezen ünnepélyesen, műsor kíséretében adják majd át a kategóriák győzteseinek az egymillió, a jelölteknek pedig a 100-100 ezer forintot.

Az idén is lehetősége lesz a Vas Népe olvasóinak a közönségszavazatok leadására. Október 8-ától indul majd a szavazás lapunk online portálján, a vaol.hu-n, és tart október 15-én reggel 8 óráig. Itt a közönségdíjasra lehet majd voksolni. Nevét a díjátadó gálán hozzuk majd nyilvánosságra. Részére a díjról Szombathely polgármestere, dr. Puskás Tivadar gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!