Hírek

2015.10.30. 17:45

Nagybevásárlás Szombathelyen és Ausztriában - Ugyanazokért a termékekért itthon 12 ezret, kint 24 ezret fizettünk

A szomszédban sincs kolbászból a kerítés. Ha mégis úgy lenne, akkor az osztrákok pénztárcáját biztosan jobban megterhelné a felépítése, mint a miénket. Sok Ausztriában dolgozó embertől hallottuk már, hogy az osztrák fizetés akkor jó, ha Magyarországon költik el. Nem titok, hogy nyugati szomszédjainknál bizony drágább az élet, mint itthon, de nem gondoltuk volna, hogy ennyire.

Vadas Krisztina

A napokban megjelent az Eurostat 2014-es jelentése arról, hogy az Európai Unió tagországaiban egyes termékeknek mennyi az átlagára. Ez alapján kijelenthetjük: meglehet, hogy osztrák szomszédjainknak vastagabb a pénztárcája, de úgy tűnik, az alapvető megélhetés is jóval többet kivesz a családi büdzséből.

Kíváncsiak voltunk, mennyire fedik a valóságot az Eurostat adatai (ami szerint egyébként csaknem duplájába kerülnek az egyes termékek Ausztriában), ezért mi is összehasonlítottuk néhány árucikk árát. Egy olyan hipermarketet választottunk, ami Oberwartban és Szombathelyen is megtalálható, így ugyanannak a terméknek, ugyanabban az üzletláncban használt árait vettük alapul.

Egy nagyobb bevásárlás már Magyarországon is komolyan megterhelheti az emberek pénztárcáját, ám megtapasztaltuk, hogy Ausztriában ez jóval nagyobb kiadást jelent. Míg Szombathelyen 11 ezer 497 forintot fizettünk, addig az osztrák kasszánál ugyanezekért a termékekért már több mint kétszeresét, 23 ezer 992 forintnak megfelelő eurót hagytunk ott. Hogy mit is vettünk mindezért?

Lisztet, cukrot, tejet, tojást, kávégranulátumot, ásványvizet, csokit, folyékony mosószert, csirkemellfilét, sertéskarajt, paradicsomot, banánt, margarint, narancslevet, kólát, sört, tusfürdőt, zsemlét és kenyeret.

A zsemle ára szinte pontosan tükrözi az Eurostat eredményeit: míg nálunk 24 forintba kerül egy darab zsemle, addig a szomszédban ezért már 46 forintnak megfelelő eurót kell fizetni. A cukor közel 100 forinttal drágább: míg Magyarországon 219 forintot fizetünk érte, addig Ausztriában már 309 forintot kóstál kilója. A liszt valamivel olcsóbb, az 17 forinttal olcsóbb az osztrákoknál.

Táblázatunkban az összes termék árának összehasonlítását láthatják, az árakat az aktuális napi árfolyamon számítottuk át (1 €=309.77 Ft) Grafika: Kelemen Attila

Mi leginkább a húsok árain lepődtünk meg. Egy kilogramm csirkemellhez az itthoni üzletben már 1499 forintért hozzájuthatunk, a határ másik oldalán viszont több mint kétszerese: ott 3869 forintért kapjuk meg. A sertéskarajnál valamivel kisebb a differencia, de annál is legalább a kétszeresét fizetjük érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!