Hírek

2015.11.13. 12:23

A századfordulós Szombathely meghatározó építésze - Rauscher Miksára emlékeztek a vasi építészek

A Vas Megyei Építész Kamara, a Rumi Rajki Műpártoló Kör és a Vas Megyei Kormányhivatal közös rendezvényen emlékezett meg a 165 éve született jeles szombathelyi építészről, és ebből az alkalomból adták át a Kamara Rauscher Miksa-díját.

Vas Népe

Rauscher Miksa a felvidéki Léván született 1850-ben, Bécsben tanult, majd Lechner Ödön és Pártos Gyula mellett dolgozott. A lovassági laktanya építése kapcsán került Szombathelyre az 1880-as években, ahol aztán végleg letelepedett. A város számos köz- és magánépületét tervezte, historizáló homlokzatai nagyban meghatározták a XIX-XX. század fordulójának városképét. Az általa tervezett épületek egy része elpusztult a második világháborús bombázások során, más részét a szocialista városépítészet lecsupaszította. Ez utóbbiak közül legutóbb a Vas Megyei Kormányhivatal Hollán Ernő úti épülete, az ún. Mikos-ház újult meg – a megemlékezés egyik apropóját éppen ez adta.

Fotó: Vas Megyei Kormányhivatal

Az ünnepi konferencia résztvevőit Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Balogh Péter a Rumi Rajki műpártoló Kör elnöke és Ábrahám Ferenc a Vas Megyei Építész Kamara elnöke köszöntötte, majd építészek, történészek és levéltárosok előadásai hangzottak el Vas megye és Szombathely város épített örökségéről, Rauscher Miksa munkásságáról, a Mikos-ház rekonstrukciójáról, Rauscher építész kortársairól és egy száz éves szombathelyi ház életéről.

Ebből az alkalomból adta át a Vas Megyei Építész Kamara Rauscher Miksáról elnevezett díját. Az idei díjazott  Scheiber Katalin okleveles építészmérnök, építész és belsőépítész, a Vitalitás Galéria vezetője, aki elsősorban a galéria modern építőművészetet és vasi építészeket népszerűsítő munkájáért nyerte el a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!