Hírek

2015.11.03. 14:50

Újabb termékbemutatós lehúzások Vas megyében - masszázságy és víztisztító több százezerért

Jelentősen szigorodik a jövőben a termékbemutatókat szabályozó törvény: a vásárló 14 nap leteltével is hivatkozhat arra, hogy átverték. Két olvasónk is besétált a csapdába.

Budai Dávid

A múlt hónapban már foglalkoztunk a termékbemutatós átverésekkel, és nagyon úgy néz ki, hogy rövidesen bealkonyul a nyugdíjasok üzemszerű lehúzásának. Október 22-én ugyanis minden parlamenti frakció támogatta a kereskedelmi törvény árubemutatókkal egybekötött termékértékesítést érintő módosítását. Igaz, résen kell lenni továbbra is, mert bár nehezebbé vált a termékbemutatók szervezése, újabb trükkök jelentek meg, például már a vásárlók lakásán is tarthatnak árubemutatókat. A mindenki által támogatott javaslat egyebek mellett azt tartalmazza, hogy az árubemutatók szervezőinek a jövőben kötelező lesz ügyfélszolgálatot fenntartaniuk, a változtatás emellett tiltja az ajándéksorsolást, és a szervezőknek fogyasztási hitelt is tilos lesz közvetíteniük. Mindezek érvényesítésére 45 napos felkészülési időt ad az előterjesztés. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szerint a legjellemzőbb jogszabálysértő cselekmény, hogy azonnali döntésre kényszerítik a fogyasztókat, valamint azt, hogy megalapozatlanul tulajdonítanak gyógyhatást egy terméknek. Rétvári Bence (KDNP) szerint előrelépést hoz a javaslat például az elállási jog érvényesítésében. Mint elmondta, ez lehetővé teszi, hogy különösebb bizonyítás nélkül adja vissza valaki a terméket és kapja vissza a pénzét. Ezt sokan úgy játszották ki, hogy nem adták meg a helyet vagy a telefonszámot ahhoz, hogy ezzel élni lehessen. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) például azt kezdeményezte, hogy a bejelentett előadásokról az önkormányzat, a fogyasztóvédelem és a rendőrség is kapjon tájékoztatást, és a jegyző végezhessen hatósági ellenőrzést. A képviselő szerint véget kell vetni a telephelyekkel való „játszadozásnak”, és az egészségügyi termékekkel való „trükközéssel” is le kell számolni. Harrach Péter (KDNP) elmondta, ezeken az árubemutatókon olyan embereket próbálnak megtéveszteni, akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt hajlamosak elfogadni az „extra tulajdonságokkal” rendelkező termékeket. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, nem tűr halasztást a törvénymódosítás. Annál is inkább, mert Vas megyében továbbra is akadnak olyanok, akik bedőlnek az átverésnek.

Korábbi cikkünk nyomán két olvasónk is jelezte, hogy a termékbemutatók áldozatává vált. Még augusztus 24-én keresték meg őket egy „kábítószöveggel” – ahogyan egyikőjük fogalmazott. A termékbemutatón aztán a mintegy félszáz résztvevő közül néhány résztvevőnek kilencessel végződött a sorszáma. Mint kiderült, ők voltak a „nyertesek”, utólag azonban tisztán látszik, hogy ők lettek a nagy lehúzás áldozatai. Pedig akkor még örültek, hiszen azt mondták nekik, ingyen kapnak egy víztisztítót, két gyapjútakarót és két plüssjátékot. A kisorsolt résztvevők közül hárman fogadták el az ajánlatot. Azt állították, a víztisztító 300 ezer forintot ér, de persze ahhoz, hogy az ajándékokhoz hozzájussanak minimális összeget: 170 ezer forintot azért fizetniük kell. Később aztán kiderült, hogy a víztisztító pár tízezer forintot ér, a gyapjútakaró műszálas, a plüssjátékokat meg nem lehet gyereknek adni, mivel balesetveszélyesek. Olvasónk időközben rájött arra is, hogy honnan tudták a nevét és a telefonszámát. Mint mesélte, korábban jártak már termékbemutatón, de akkor csak elszórakoztak pár ajándékért, meg egy ebédért. Adatait azonban akkor is meg kellett adni, amikor nem vett semmit.

Másik olvasónk egy masszázságyat és egy edénykészletet vett ugyanitt 400 ezer forintért. Ő azt mesélte, hogy az előadás előtt a telefonjaikat is le kellett adni és a termet sem hagyhatták el. Azt állították, az ágy legalább 400 ezer, míg az edénykészlet 200 ezer forintot ér. Mivel volt náluk 200 ezer forint, azt oda is adták foglalónak, a fennmaradó 200 ezer forintot pedig csekken kell majd fizetniük. Mikor cikkünk megjelent, utánanéztek az áraknak, és akkor jöttek rá, nem kötöttek jó üzletet. A masszázsfotel körülbelül százezret, míg az edénykészlet legfeljebb 10-20 ezer forintot ér. Így csaknem 300 ezer forinttal károsították meg őket.

Az első esetben olvasónk fő indoka, hogy a termékek kifogásolható minőségűek, vagyis megtévesztették őt. A második esetben viszont az átvert fogyasztó elégedett a termékkel, csupán annak irreálisan magas árát kifogásolja. Míg történetünk első szereplője azt mondja, nem fizet, és átverőshow-ról beszél, addig a második szereplő úgy nyilatkozott, hogy gyakorlatilag egy agymosás áldozata lett, ám ő már feladta az első részleteket, hiszen a szerződés szerint nem a cégnek, hanem a banknak tartozik.

Egy lényeges ponton azonban hasonlít a két történet, mégpedig abban, hogy a törvényileg meghatározott elállási időn túl éltek panasszal. Ez pedig 14 nap, tudtuk meg Várallai Károlytól, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Vas Megyei Szervezetének elnökétől, aki hozzátette, amennyiben a vállalkozás nem tájékoztatja írásban a fogyasztót a 14 napos elállási jogról, az elállási idő 12 hónappal meghosszabbodik. Amennyiben valaki egy termékbemutatón turmixgépet vesz 400 ezer forintért, de később belátja, hogy nem élete üzletét kötötte meg, annak 2014 előtt is volt nyolc munkanapja arra, hogy mindenféle indoklás nélkül visszalépjen a vásárlástól. Tavaly óta azonban már két hét gondolkodási időt kap a vásárló. Várallai Károly maga is részt vett már jó néhány termékbemutatóval egybekötött buszos utazáson, ahol a csali általában az olcsó út és a garantált ajándék. Urak esetében legtöbbször a filléres barkácskészlet, míg hölgyek esetében egy giccses kávéskészlet a nyerő. A fogyasztóvédők elnöke elmondta, a manipulatív előadásnak sokszor ő maga is nehezen tudott ellenállni, annyira jól tudnak az előadók manipulálni. Egy alkalommal nyilvánosan kérdezte meg az előadót, hogyha probléma adódik a termékkel, hova mehet reklamálni. Bár a kérdésre láthatóan nem számítottak, mindjárt fölállt két-három - nyilvánvalóan - beépített ember és közölték, hogy nekik már van az adott termékből, és nincs vele soha semmi baj. Megtudtuk azt is, hozzájuk havonta öt-hat panasz érkezik termékbemutatós átverésekből. Nyilvánvaló azonban, hogy sokkal több embert vernek át, csak sokan önmaguk előtt is szégyellik, hogy becsapták őket.

A leggyakrabban az egészségjavító, illetve a betegségmegelőző termékekkel van probléma. Ráadásul ezeket a termékeket nem is árubemutatókon, hanem egészségügyi felméréseken értékesítik, és persze a klasszikus csalit is mindig bedobják, az ajándék ígéretét.

Az orvosnak látszó, fehér köpenyben „bohóckodó” alakok nem átallják műszerrel mérni a vér oxigéntartalmát, amely természetesen pár perc alatt javul a mágneses matrac hatására, csakhogy egy konkrét átverős példát is mondjunk. Korábban mi is említettük cikkünkben, hogy olvasónk szerencsésnek hitte magát, amikor kiderült, a kilences sorszámúak jogosultak az ajándékért. Várallai Károly elmondta, ne legyenek illúzióink, akiken látják, hogy bepalizhatóak, azok fognak „nyerni”. Az elnök elmesélte, hogy egyszer egy idős úr nyert 600 ezer forintot, ehhez mindössze 400 ezret kellett fizetnie, és máris az övé volt az egymillió forint értékű masszázsfotel. Ahogyan az öregúr fogalmazott: „én még sosem nyertem semmit, ezt a 600 ezret nem hagyom ott.” Annyira izgalomban volt, hogy nyert, hogy nem tudott már gondolkozni, sőt büszke volt magára, hogy micsoda dicséretet kap majd otthon. Megdicsérték, az biztos, főleg, hogy a fotelra költött pénz félre volt téve a ház felújítására, a fotel pedig talán 100 ezer forintot ért.

Várallai Károly hangsúlyozta, ha valaki kicsúszik a 14 napos elállási határidőből, akkor az ár-érték aránytalanságára és a megtévesztésre lehet maximum hivatkozni. Itt azonban fontos megjegyezni, attól hogy a Gazdasági Versenyhivatal elmarasztalja a termékbemutatókban utazó céget, attól még a fogyasztó nincsen kártalanítva. Jelenleg az 50 milliárd forintosra becsült piacon csaknem 150 cég van jelen, és ki tudja, hány ezer fogyasztó lakásán porosodnak soha ki nem bontott több százezer forintos porszívók, turmixgépek, edénykészletek, fotelek és víztisztítók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!