Hírek

2015.12.30. 15:24

„Minden fejben dől el!” - Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes egy éve érkezett Szombathelyre

Szombathely - Messziről jött, de gyorsan megszerették. Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az eddigi legfiatalabb vezetője az intézménynek. Egy éve él már Szombathelyen. Lehet tőle tanulni - azt mondják róla, érdekes ember.

Simán Klára

Fordulópontot jelentett 2014. december 22-e, sok mindent sikerült elérni eddig - az eredményekről a média és a szakma is részletesen beszámolt, nyílt téren zajlik az élete - összegezte tömören az eltelt évet az igazgató.

- Amikor idekerültem, még minden új volt: a megye, a kollégák és a beosztással járó felelősség is. Előtte Tolnában igazgatóhelyettesként dolgoztam. Az első számú vezetői pozícióval járó koncepció kialakítása azonnali teendőm lett. Ahogy engem is „megmérnek" a kollégák, nekem is meg kell ismernem a velem dolgozó szakembereket. Ezért amikor megérkeztem, azonnal közöltem velük az elvárásokat és kiemeltem a csapatmunka fontosságát.

Az a hír járja róla, hogy „mindenkihez van egy kedves szava nap, mint nap", és ott van mindenhol. Valóban törekszik arra, hogy mindenhova kijusson: minden önkormányzati tűzoltó parancsnokságon járt már.

- Az a célom, hogy megismerjem az ottani problémákat, így orvosolni tudjam azokat - jegyezte meg.
Beosztott tűzoltóként kezdte a pályafutását Komárom-Esztergom megyében, az esztergomi hivatásos tűzoltóságon, tűzoltó őrmesteri rendfokozatban - Erdélyi Krisztiánnak ez tanította meg a csapatban rejlő erőt.

- Tudomásul kell venni, hogy emberek és nem gépek vagyunk, bár a szervezet erős hierarchiája megköveteli a szabályok következetes betartását.

- Nem könnyű megélnem, hogy a családom 230 kilométernyire él tőlem, de a távolság okozta nehézségeket már korábban, Tolna megyében megtapasztaltam - mondta el Erdélyi Krisztián. - A munkám egy folyamatos műszak, napi 24 órában operatív és irányítói jellegű munkát kell végeznem, azonnali döntéseket kell hozni időnként, itt kell lennem fejben! És minden fejben dől el: ha az ember valamit akar, akkor azt eléri. Hozni kell érte áldozatokat, néha félre kell tenni kényelmesnek tűnő dolgokat - ezt tanítom a fiamnak is. Törekszem a megfelelő helyzetkezelésekre, nem szeretem a felesleges és meddő vitákat. Sem szakmailag, sem emberileg.

A stabil családi háttér nagyon fontos - Erdélyi Krisztián ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: - Azért, hogy ez így maradjon, tenni kell mindenkinek, és itt nemcsak a feleségemre, hanem a fiamra is gondolok. Neki most ez egy nagyon nehéz időszak, éppen a kamaszkorát éli, 13 éves múlt. Hiszek abban, hogy egy embernek jó alapokat adva kisgyermekkorában, lelki sérülés nélkül átvészeli az élet nehézségeit, akár most ezt a távolságot, ezt az időszakot is. Ezért tartom fontosnak a sportot, ami az én életemet is végigkísérte. Nekem a sport adott elsősorban fegyelmet, önmagam és a határaim megismerését, de megtanítja másokkal kapcsolatban az elfogadást, és kitartásra is nevel.
Az igazgató nagyon büszke a fiára: - Örömömre szolgál, hogy ő is fiatalkorom sportját, a judót választotta. Már nyolc éve űzi ezt, igen kiemelkedő teljesítménnyel.

Erdélyi Krisztián, amikor csak teheti, hazamegy a családhoz, ez feltöltődés. - A családi háttérnek stabilnak kell maradnia. Ettől tudom úgy végezni a munkámat, ahogy elvárom magamtól.

Az igazgató alatt most mintegy 350 ember dolgozik. Nem beosztottként, hanem munkatársként tekint minden kollégájára - elve, hogy csapatként kell dolgozniuk. - Ez a beosztás, amit én betöltök, nemcsak szakmai, hanem úgymond „társadalmi" beosztás is. A feladatom tartalmaz hatósági, szakhatósági tevékenységet is, ezért fontos kiemelten kezelni a más megyei vezetőkkel való kapcsolattartást, legyen az kormányhivatal, közgyűlés, rendőrség, mentőszolgálat és a nekünk segítő civil szervezetek. Nekik és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak elsődleges céljuk a megyében élő állampolgárok biztonság-érzetének fenntartása és megteremtése. Jelezte, hogy ez a cél kormányzati akarat is, és nekik, mint végrehajtó szervezetnek, fontos szerepet kell vállalniuk ebben.

- Az elesetteken és bajba jutottakon való segítés a legfőbb célom! - mondta Erdélyi Krisztián. - Igazgatóként már nem a konkrét tűzoltásban veszek részt, a katasztrófa-elhárításban helyt álló állomány optimális munkakörülményeinek biztosítása most a feladatom. Az emberekért kell sikeresen teljesítenem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!