Hírek

2016.01.05. 15:50

Ma még visszaválthatók a megmaradt szilveszteri tűzijátékok – Vagy mégsem?

A szilveszter éjjel minden évben az ünneplésről szól, az óév búcsúztatásáról és az új év köszöntéséről. Ezen az estén az emberek világszerte vásárolják a különböző tűzijátékokat, amelyeket éjfélkor fellőhetnek az égbe, ezzel üdvözölve az előttük álló évet.

Kovács Gergely

Vannak azonban olyan „nagyétkű” tűzijáték-rajongók, akikkel ilyenkor kissé elszalad a ló, és több rakétát vesznek, mint amennyit el tudnak használni. Ilyen esetekben az I. és II. osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket a boltok január 5-éig, azaz még ma estig kötelesek térítésmentesen visszavenni.

Annak próbáltunk utánajárni, hogy hova kerülnek ezek a visszaszolgáltatott termékek, ám nem kis meglepetésünkre egyik általunk felkeresett helyen sem működött már a bolt vagy kihelyezett bódé. Ennek több oka is lehet, a legvalószínűbb az, hogy már az elmúlt 1-2 napban is olyan kevesen vittek vissza maradékot, hogy nem látták értelmét kinyitni.

Akik viszont úgy gondolkodnak, hogy jó lesz az a felhalmozott maradék év közben is egy-egy születésnapra vagy bármilyen más bulira, legyenek körültekintőek, ugyanis csúnyán ráfizethetnek, ha illegálisan használnak pirotechnikai eszközöket. Amikor saját felhasználásra megtart valaki rakétákat, a fellövésük előtt külön engedélyt kell kérni az illetékes hatóságoktól, akik biztonságtechnikai felmérés után engedélyezhetik a megmaradt termékek használatát, a helyszín biztosítása mellett.

Összefoglalva: aki szeretne megválni felhasználatlanul maradt tűzijátékától, ma még megteheti, akik pedig megtartanák, és az év egy másik részében használnák fel a termékeket, tájékozódjanak az ilyen esetekre vonatkozó szabályozásokról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!