Hírek

2016.02.23. 11:34

Nem segített, meghalt az édesanyja - 10 hónap börtön vár a toronyi férfira

Segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt 10 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Szombathelyi Járásbíróság Magyar Barnabást, aki 2014 novemberében nem hívott segítséget combnyaktörést szenvedett édesanyjához, aki 9 nappal később belehalt a sérüléseibe.

Vadas Krisztina

Az akkor 87 éves Magyar Lászlóné 2014. november 11-én délután esett el otthonában, és ennek következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett: a bal combnyakcsontja eltörött. Az idős nő fiával élt együtt, aki komoly, évtizedek óta tartó alkoholfüggőségben szenvedett. A férfi napokig nem hívott segítséget édesanyjához, állítása szerint nem panaszkodott fájdalomra, látható jelei nem voltak a sérülésnek, az asszony halála előtt két nappal még felkelt.

Az igazságügyi orvos szakértő ismertette a vizsgálat és a boncolás eredményeit, amelyből egyértelműen kiderült, hogy a nőnek komoly fájdalmai lehettek, sőt egy több tenyérnyi, kékesfekete folt is keletkezett az esés helyén. A szakértő azt is hozzátette, hogy ha a csontok nem is egyből, a láb használatakor biztosan elmozdultak a törés helyén. Ezt bizonyította az is, hogy az asszony lába az ilyenkor jellegzetes, kifordult állapotban volt. Az orvosszakértő szerint, ha 1-2 napon belül ellátást kapott volna az idős nő, esélye lett volna a túlélésre.

A pszichiátriai szakvélemény szerint Magyar Barnabás csaknem három évtizede súlyos alkoholfüggőségben szenvedett, aminek következtében súlyos személyiségtorzulás lépett fel nála. Az alkoholt mindennél előbbre helyezte az életében, a hétköznapi dolgok felett elsiklott. Valószínűleg észlelte, hogy mi zajlik körülötte, de nem tulajdonított neki jelentőséget. A vádlott egyébként beismerte, hogy akart valakinek szólni, csak aztán ez valahogy elmaradt. A szakértő hozzátette, hogy az alkoholfüggőség következményeképp az előrelátás és a logika sérült a vádlottnál.

Felmerült, hogy mindketten a nő nyugdíjából éltek, Barnabás ebből tudta megvenni az alkoholt is. Így neki az állt volna érdekében, hogy édesanyja minél tovább éljen, hogy továbbra is legyen bevételi forrásuk. A szakértő itt ismét kiemelte, hogy az előrelátás az alkohol hatására megszűnt, ezért nem tudta ezt mérlegelni.

Barnabás egyébként a rendőrségi kihallgatás után elvonási tüneteket produkált, ezért gyógyszeres kórházi kezelést kapott. A férfi összeszedte magát, jelenleg közmunkásként dolgozik, ebből van bevétele.

Az ügyész vádbeszédében úgy fogalmazott: egy évtizedek óta húzódó családi tragédiának lehetünk tanúi. Kiemelte, hogy azt senki sem vitatja, hogy a vádlott szerette az édesanyját, éppen ezért segítségnyújtás elmulasztása a vád. Az ügyész enyhítő körülményeket is sorolt: a vádlott büntetlen előélete, kóros elmeállapota, részben beismerte a tettét, valamint az eset óta kedvező változások történtek az életében.

A tárgyalás végén az ítéletet dr. Tóth András hirdette ki: Magyar Barnabást 10 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Szombathelyi Járásbíróság, valamint egy évre eltiltották a közügyektől. Emellett az eljárás költségeit is meg kell térítenie. Leghamarabb három hónap büntetés letöltése után szabadulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!