Hírek

2016.02.21. 17:30

Oltáshoz vesszőket gyűjtöttek az oszkói szőlőhegyen

Oszkó - A Gyümölcsészháló tanfolyam résztvevői gyűjtöttek oltóvesszőt vasárnap az oszkói szőlőhegyen. Az időjárás kedvezett a gyűjtésnek, az oltást egy hét múlva végzik.

Bakos Ágnes

A hagyományos gyümölcsfák szaporításának elősegítése volt az oltóvesszőgyűjtés célja. Régi jonatánalmáról, körtefáról és egy helyi különlegességről is szedtek oltóvesszőt: a fehér cseresznyéről. - Jól termő, érett állapotában is sárgás a gyümölcse - mutatta be a szakértő, Drimmer Márton.

Nagy előnye a fehér cseresznyének, hogy nem eszik a seregélyek, és nem azért, mert nem finom, hanem azért, mert éretlennek hiszik a madarak. Sokan vágtak a fáról - persze az instrukcióknak megfelelően, szakszerűen.

- Az egyéves hajtásokat kell levágni, az öregebb fákon rövidebbek ezek a hajtások, erre is figyelni kell - magyarázta Drimmer Márton.
- Egyszerűen letörhető a hajtás, de bicskával vagy metszőollóval kisebb felület marad, ami párologni tud - mutatta a szakember.

Olyan hajtást kell levágni, amin nincs virágrügy, persze a termőbogos ágvégből is lehet, de nem optimális. Ezen ismeretekkel vizsgálták a hatalmas cseresznyefát az érdeklődők - és vágták, jelölték a levágott hajtásokat, amik egy hét múlva oltóvesszőnek használnak majd. A tárolása sem mindegy az ágaknak. A cél az, hogy ne veszítsen a nedvességéből a vessző, ezért nedves homokban kell tárolni, vagy ahogyan régen is csinálták: a ház északi felénél kell földbe tenni, ahol kevés napsütés éri. Egy hét múlva, a Gyümölcsészháló tanfolyam zárásán tartanak majd oltónapot - mondta el Darázsi Zsolt főszervező. Az Oszkóban tanuló gyümölcsészek köre egyébként nagyon változó: különböző végzettségű, sokféle tapasztalattal rendelkező 23 fős csoport állt össze.

Az érdeklődők nagy része Vas megyéből érkezett, de Sopronból és környékéről, sőt még Veszprém megyéből is jöttek, járnak a vasi programsorozatra - a vasárnapi oltóvesszőgyűjtésre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!