Hírek

2016.03.23. 16:54

Brüsszel is szóba került Kőszegen - A munkaszolgálatosokra emlékeztek

Kőszeg – Az egykori téglagyárnál emlékeztek a munkatárborban mártírhalált szenvedettekre. Az ünnepélyes koszorúzás előtt a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke saját élményét mondta el az egybegyűlteknek.

Simán Klára

Számos fiatal tette tiszteletét az emlékünnepélyen – most elsősorban számukra próbálta érzékeltetni a holokauszt kőszegi szörnyűségeit Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke.

- Nagyapám háromszor volt munkaszolgálatban, és amikor éppen feszültebb lelkiállapotban volt, és mi, unokák ezt szóvá is tettük neki, azt szokta mondani nekem, hogy „fiam, ha háromszor álltál volna te is tizedelésnél, megértenéd te is az idegességemet" - emlékezett nagyapja szavaival Szabó György. Az elnök azt is hozzátette, hogy a zsidók, akik a holokauszt áldozatai voltak, nem iparmágnások, bankárok voltak: a kőszegiek közt, sőt az ő családjában is olyanok éltek, akik semmiben nem különböztek a többi embertől. Szabó György felmenői között említett szatócssegédet, cipészt és varrónőt is.

- Azt hinnénk, hogy a világ tanult a holokausztból, pedig nem úgy tűnik: a brüsszeli terrorcselekmények is olyan eszetlen gyűlölet következményei, mint a holokauszt volt – mondta el véleményét Szabó György, aki szerint az mindig rossz, amikor erőszakkal próbálnak rákényszeríteni egy akaratot a társadalomra.

Kőszegen az erődítő munkatáborok kiürítésekor, 1945. március 22. és 25. között kivégzett munkaszolgálatosokra emlékeznek minden esztendőben. Akkor betegek és mozgásképtelenek egy csoportját a téglagyár területén lévő fészerbe zárták, és a légtérbe engedett gázzal elpusztították. A Kőszegi Baráti Kör kezdeményezésére 28. éve minden márciusban a téglagyár előtti obeliszknél emlékeznek a városvezetők és a civil szervezetek képviselői a tömeggyilkosság áldozataira. Az ünnepélyes koszorúzáson közreműködött Kőszeg Város Ifjúsági Fúvószenekara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!