Hírek

2016.03.10. 17:14

Negyedszázada polgármester - A szattai Markó Sándort díszoklevéllel és emlékéremmel tüntették ki

Szatta - Markó Sándor 25 éve áll az őrségi település élén, szolgálja a helyi közösséget. Áldozatos munkájáért nemrégiben kitüntették.

Kálmán György

A Belügyminisztérium és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége díszoklevelét és emlékérmet vehetett át nemrégiben Markó Sándor, Szatta polgármestere abból az alkalomból, hogy a választópolgárok bizalmából negyedszázada folyamatosan polgármesterként szolgálja a helyi közösséget.

Ez adta a beszélgetésünk apropóját, amelyet a kis őrségi falucska vezetőjével folytattunk.

- Ahogy az a kis településekre jellemző, Szattán már a rendszerváltást megelőzően is komoly közösségi élet zajlott. Ennek akkoriban én is cselekvő részese voltam. Mint aktivista, úgy gondoltam, hogy polgármesterként még többet tudok tenni a településért és az itt élő emberekért. Természetesen minket is megcsapott a változás szele, vonzott az újdonság varázsa, megismerni egy számunkra eddig ismeretlen területet. Ezért döntöttem úgy, hogy indulok a polgármesteri posztért. A választók bizalmat szavaztak nekem, 23 évesen a megye legfiatalabb polgármestere lettem - mesélte Markó Sándor, majd azzal folytatta, hogy az első választások idején még voltak kihívói, akikben szintén a tenni akarás vágya munkálkodott. Amikor már jöttek az eredmények, a kihívókból segítő partnerek lettek, akikkel együtt munkálkodtak a falu felemelkedése érdekében. Így a polgármesteri posztért az utóbbi választásokon már csak egyedül indult. - Az elmúlt 25 évben jelentős fejlődésen ment át a falu. Az 1990-es évek elején a településen még nem volt vezetékes ivóvíz. Ennek a kiépítése volt az első legnagyobb feladat. A leromlott állapotú kultúrházunk helyett faluházat építettünk minden állami támogatás nélkül, saját erőből. Felújítottuk a közintézményeket, már a harmadik falugondnoki autót koptatjuk, háborús emlékművet és ökumenikus imaházat építettünk. Felújítottuk a ravatalozót és az orvosi rendelőt, elkészült a falu közösségi kemencéje - sorolta az elmúlt negyedszázad eredményeit a teljesség igénye nélkül a polgármester.

- Többet is lehetett volna tenni, ám az elején jól induló állami támogatás mindig kevesebb lett. Függetlenül attól, hogy melyik párt volt hatalmon, egyre kevesebb jutott az önkormányzatoknak. A hiányzó pénzt tapasztalattal próbáltuk meg helyettesíteni. Megvalósítandó célként lebeg előttünk a szennyvízhálózat kiépítése. Egy olyan rendszerben gondolkodunk, amely a legkevésbé terheli meg az itt élők pénztárcáját - mondta a település vezetője.

Markó Sándortól megtudhattuk még, hogy negyedszázada még mint tiszteletdíjas polgármester kezdte, most már munkahelyeként gondol a polgármesterségre. A változást az őrségi munkahelyhiány hozta. Folytatni addig kívánja a polgármesterséget, ameddig élvezi a választói bizalmát, és tenni tud a településért. Továbbra is azt vallja, hogy az ilyen kis lélekszámú községeknek, mint Szatta, a közösségben rejlik az ereje.

- Évekkel ezelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy a kistelepüléseken az összefogás és az aktív közösségi élet a túlélés lehetőségei. Ezt figyelembe véve kell a jövőben munkálkodnunk - mondta a polgármester.

Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége nevében megköszönte Markó Sándornak az áldozatos munkát, amelyet 25 év alatt polgármesterként települése közössége érdekében végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!