Hírek

2016.03.10. 10:02

Segítenek szavakkal és tettekkel - Bővült a lövői családsegítő szolgálathoz tartozó falvak köre

Lövő - Az év elejétől a korábbi 17-tel szemben már az Alpokalja mikrotérség 23 településén lát el alapszolgáltatási feladatokat a Lövői Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat. Házi segítségnyújtást 11 községben végeznek.

Tersztyánszky Krisztina

Az intézményben szolgálatonként és munkakörönként megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek dolgoznak, akik a lövői központon kívül minden héten ügyfélszolgálatot látnak el az egyes településeken is.

- Intézményünket leggyakrabban anyagi, gyermeknevelési és családi konfliktusok miatt keresik fel az emberek - tájékoztatott Lágler Júlia intézményvezető. - Az elmúlt évben a gyermekjóléti szolgálatunk forgalma 3022 alkalom volt, 223 gyermekkel kerültünk kapcsolatba. Családsegítő szolgálatunkat 890 alkalommal vették igénybe az emberek, szolgáltatásra 135 személy esetében került sor. Házi segítségnyújtás keretében tavaly a térség két településén 12 főt gondoztunk.

A gyermekjóléti szolgálat a szociális munka eszközeivel a gyermekek testi és lelki egészségét, családban történő nevelkedését igyekszik szolgálni. A munkatársak törekszenek a kiskorúak veszélyeztetettségének megelőzésére, a vészhelyzetek megszüntetésére, a családból kiemelt gyermek lehetőség szerinti visszahelyezésére. A szolgálat munkáját a gyermekeket ellátó egészségügyi és nevelési-oktatási intézményekkel összhangban végzi, a gyermekek szociális helyzetére vonatkozóan észlelő- és jelzőrendszert működtet.

Kezdődik a ruhaosztás az iváni kultúrházban. A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai, Orbánné Hajas Hajnalka, Csenár Mónika, Vass Ivett, Varga Zsolt többzsáknyi ruhával és egyéb adománnyal érkeztek
Fotó: LCsGySz

- Minden évben szakmai tanácskozást szervezünk, amelyre meghívjuk az óvodákban, iskolákban tevékenykedő jelzőrendszeri tagokat - tudtuk meg a szolgálat vezetőjétől. - Munkánkban segítségünkre vannak a védőnők, a települések jegyzői, polgármesterei, a rendőrség, valamint a gyámhivatal munkatársai is.

A törvényben előírt gyermekjóléti feladatok ellátása mellett a szolgálat minden évben az iskolakezdés előtt tanszergyűjtéssel segíti a rászoruló gyermekek tanévkezdését. Iván településen, ahol különösen magas a hátrányos helyzetű gyermekek száma, több alkalommal ruha- és cipőbörzét tart a szolgálat.

A nyári szünetekben a szabadidő hasznos eltöltését tábor szervezésével segíti a szolgálat. A lövői és környékbeli gyermekek számára tartalmas programokat szerveznek, melyek közt szerepelnek kirándulások, fürdőzések, kézműves foglalkozások, sportversenyek, szellemi vetélkedők. A táborozókkal el szoktak látogatni a lövői mentőállomásra, illetve a Júlia úti erdészházhoz, ahol egy erdész szakember tart előadást a táborozóknak. A természet jobb megismerését állatkert-látogatás is segíti.

A 23 településre kiterjedő szolgálat másik fő feladata a családsegítés. Itt is működik egy jelzőrendszer, melynek segítségével a szolgálat munkatársai feltérképezik a szociális, illetve mentálhigiénés problémákkal küzdő családokat. A gondozás folyamán a bajba került családok szociális és életvezetési tanácsadásban részesülnek, a szakember közreműködése elősegíti a működési zavarok, konfliktusok megoldását. Sor kerülhet közösségfejlesztő, illetve egyéni és csoportos terápiás foglalkozások szervezésére, mediációs, családterápiás programokra. Gyakran azonban a bajba jutottaknak nem (csak) lelki támaszra van szükségük. Sok esetben a családsegítő szolgálatnak kell magára vállalnia azt is, hogy tanácsot adjon az adósságterhekkel és lakhatási problémákkal küzdők, a krónikus betegek, a szenvedélybetegek számára.

Arra is szükség lehet, hogy utat mutassanak a hivatali ügyintézés útvesztőjében, amikor valamilyen pénzbeni vagy természetbeni ellátáshoz szeretne hozzájutni az ügyfél.

Jogi kérdésekben az ellátási területen élők számára ingyenes jogászi segítséget biztosít a szolgálat.

Az intézmény rendszeresen adományokat közvetít a rászorulók részére. Az adományokat magánszemélyektől és szervezetektől fogadják egész éven át. Évente több alkalommal nagy mennyiségű ruhát, játékot, bútort és tartós élelmiszert osztanak szét a településeken.

Az intézmény szolgáltatásaival kapcsolatos információkról a lakosság kábeltelevízión, honlapon, faliújságon, szórólapon keresztül is tájékozódhat.

Tavaly októberben a lövői Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat is csatlakozott a soproni járásban kezdeményezett esélyegyenlőségi naphoz.

A Szolgáltató és Kulturális Központban tartott rendezvényen koncertek, kézműves foglalkozások, vásárok, kiállítások ismertették meg az érdeklődőkkel az olyan hátrányos helyzetű csoportok, mint az idősek, vagy a fogyatékosok életét. Több ilyen profilú intézmény képviselője is előadást tartott a szociális szakma képviselői és a civil érdeklődő közönség számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!