Hírek

2016.05.06. 12:12

Mégsem bűnös Egyházasrádóc egykori polgármestere, Sőre Zoltán?

2014 szomorú fordulópont volt Sőre Zoltán életében. Az egykori egyházasrádóci polgármester nem szimplán elveszítette az önkormányzati választásokat, hanem elmondása szerint ellenfelei csúnya módon befeketítették.

Vadas Krisztina

Az azóta eltelt másfél évben lezárult az ellene indított nyomozás: bebizonyosodott, hogy ártatlan. Most újra nyilvánosság elé állt, hogy tisztázza magát.

Sőre Zoltán 2002-ben lett Egyházasrádóc polgármestere. Előtte vállalkozóként dolgozott, vállalkozását a mai napig vezeti.

- Nem azért lettem polgármester, mert nem volt munkám, nem volt biztosítva a megélhetésem, vagy, mert egyszerűen presztízsre vágytam – mesélte Sőre Zoltán. – A feladatra felkértek, s hosszú gondolkodás után úgy éreztem, hogy ha a vállalkozásomban meg tudtam felelni, talpon tudtam tartani és tudtam fejleszteni, akkor talán polgármesterként a településsel is meg tudom tenni mindezt – emelte ki fő céljait az egykori polgármester.

Sőre Zoltán három cikluson keresztül volt Egyházasrádóc polgármestere, ez idő alatt rengeteg minden történt: sikerült a falut fejlődő pályára állítani. A 2014-es választások előtti három hónapban azonban a feje tetejére állt minden.

- Az utolsó három hónapban hirtelen rossz polgármestere lettem a falunak. Azokban a személyekben, akik a 2002 – es, 2006-os és a 2010-es választásokon indultak „ellenem" polgármesternek, és veszítettek, mindig egy kis tüske maradt, pedig volt köztük olyan is, akivel együtt nőttem fel. Ők összezártak a jegyzővel karöltve, és mindent elkövettek azért, hogy megbuktassanak – folytatta Zoltán a történetet.

Ekkor kezdődött el az igazi lejáratókampány, aminek következtében el is veszítette az önkormányzati választást. Szvoboda Tamás nyert, akit ellenfelei maguk elé toltak, és aki presztízsből el is vállalta ezt a feladatot. Az ő nevéhez is kötődnek azok a szórólapok, amik Zoltán „csalásairól" tájékoztatták a falu lakóit.

A befeketítése sajnos nem állt meg a falun belüli szórólapozás és szóbeszédek elindítása szintjén, több ürüggyel is feljelentették ellenfelei. A legdurvább, amivel megvádolták az a csalás, sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja, ami miatt maga a volt jegyző, dr. Takács Ervin tett feljelentést. Az akkori hivatalos tájékoztatás így szólt: Sőre Zoltán ellen nyomozást rendelt el a Körmendi Járási Ügyészség, jelentős értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt. Ezt nem sokkal később le is zárták, majd a Körmendi Rendőrkapitányság indított újabb nyomozást csalás bűntettének gyanúja miatt, aztán hűtlen kezelés miatt is indult egy eljárás.

Ezután közel másfél éves vizsgálódás vette kezdetét, ami nemrég zárult le.

-  A vizsgálati idő alatt a rendőrök sosem kezeltek gyanúsítottként, kétszer hallgattak meg, de akkor is csak tanúként.  Azt nem tagadom, hogy mint majdnem minden polgármester, kisebb szabálytalanságokat követtem el, de azt a képviselő-testület engedélyével, támogatásával, a jegyző aláírásával, a település és annak lakossága érdekében tettem – hangsúlyozta Sőre Zoltán.

A rendőrség hivatalosan 2015 novemberében zárta le a nyomozást. Az indoklásban azt írják: a nyomozás során kiderült, hogy a feljelentésben foglaltakkal kapcsolatban nem történt bűncselekmény, ezért a nyomozás megszüntetéséről határoztak.

Zoltán kiemelte, hogy ő nem haragszik senkire a választások elvesztéséért, de az bántja, ahogyan el kellett veszítenie. Emellett büszke arra a tizenkét évre, amíg a falu polgármestere volt, mert, ahogy ő fogalmaz, akármerre megy, látja, mit ért el vezetése alatt a település.

- Egyházasrádóc lakosságától csak annyit kérek, hogy szeressék legalább úgy a településüket, ahogy én teszem, és akkor nagy baj már nem történhet.

Az ügy kapcsán megkerestük Szvoboda Tamást, Egyházasrádóc jelenlegi polgármesterét is. – Úgy gondolom, hogy én semmivel sem járattam le Sőre Zoltánt. Ha megnézik az én szórólapjaimat, azokban semmi olyat nem találnak, ami rá nézve sértő lenne – emelte ki a polgármester.  – Azokat az anyagokat, amikben tájékoztatták a lakosságot Sőre úr „ügyeiről", a képviselő-testület adta ki – tette hozzá Szvoboda Tamás. A polgármester megjegyezte továbbá, hogy a feljelentéseket is a volt jegyző tette.

Nem véletlen az sem, hogy Szvoboda Tamás akkor, 2014-ben nem nyilatkozott az ügy kapcsán, hiszen, mint mondta, tisztességtelen lett volna a választások előtt erről beszélni.

Bali László, Egyházasrádóc alpolgármestere csak annyit fűzött a történtekhez, hogy ez az ügy még korántsem zárult le: az önkormányzat polgári peres eljárásban szeretné visszaszerezni az állítólag Sőre Zoltán által eltulajdonított összeget. Így hát habár a rendőrségi eljárás lezárult, a bíróságon még folytatódik az ügy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!