Hírek

2016.07.21. 18:06

Fogyatékosok és pszichiátriai betegek tekernek együtt

Szentgotthárd - Idén hét intézmény sportolói és egy különleges vendég csapat tagjai kerékpároznak együtt Dél-Vas megyében három napon át. A központ a szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthona.

Bakos Ágnes

- Először csak pici köröket, aztán nagyobbakat. Bevontunk más intézményeket is, aztán nemzetközivé fejlődött - mesélte a 2004-es kezdetekről az azóta hagyományossá vált kerékpártúra ötletgazdája, Simon Karolina Magdolna. A csákánydoroszlói fogyatékosokat ellátó intézmény mozgásterapeutájaként dolgozott, úgy jött a túra ötlete. Szívesen jönnek a csapatok szerte az országból.

- Már év közben is emlegetjük, hogy majd „a túra" - mondta a közös biciklizés kitalálója. Kiemelte, hogy nem csak a sport miatt fontos a háromnapos találkozás, hanem a beszélgetések miatt is. Volt, hogy Szerbiából, Ausztriából és Szlovéniából is jöttek csapatok, a legnagyobb rendezvény egy 131 fős kerékpártúra volt - idézte fel Magdolna. Idén sem lehet panasz az érdeklődésre: 67-en kerekeznek együtt. A házigazda szentgotthárdi intézmény mellett, jöttek Magyarszerdahelyről, Csákánydoroszlóból, Sopronból, a szlovákiai Ekecsről, Győrből és Zsiráról is. A nyolcadik csapat tagjai a Magyar Speciális Olimpia Szövetség alpesi sí szakágának sportolói lesznek. Nekik jutalom ez a három nap, és edzés is természetesen - mondta el az ünnepélyes túraindítón Szabó Attila, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség kerékpár szakágvezetője. Idén kimarad az ausztriai és a szlovéniai kiruccanás, maradnak a határon belül. Pénteken a Vendvidékre tekernek, szombaton a Vadása-tó lesz az úti cél, vasárnap pedig Őriszentpéterre, az Árpád-kori templomhoz bicikliznek. Összesen körülbelül 210-230 kilométert tesznek majd meg a kerékpárosok, összesen 67-en.

- Az időjárás legyen velünk és a jó hangulat - ezt emelte ki dr. Kapócs Gábor intézményvezető, aki szintén biciklisekkel tart, hiszen a túra orvosa. Beszélt arról is, hogy idén is segített a szervezésben és a túra lebonyolításában a szentgotthárdi kerékpáregylet, és természetesen a Magyar Speciális Olimpia Szövetség.

- Fontos kiemelni, hogy az integráció jegyében hívták életre a túrát a csákánydoroszlóiak és tartjuk életben közösen - erről is beszélt az intézményvezető. A csapatok képviselői felsorakoztak, majd a speciális olimpia zászlajának felvonása, valamint a rövid és ünnepélyes megnyitó után ajándékot vehettek át: apró kedvesség a házigazda intézménytől. Fontos, hogy nem verseny indul, hanem a részvétel, a jó hangulat a fontos a „Pedálozz velünk!" programon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!