Hírek

2016.07.17. 18:49

Jól fogyott a dödölle – Savanyú és tejföl is járt hozzá Ostffyasszonyfán

Ostffyasszonyfa – Vilma néni volt a vasárnapi vásár főszereplője, pontosabban a Vilma néni ízei: savanyút és őrségi tejfölt is adott az ország legjobb dödölléje mellé a régi malomban. Több gasztronómiai kincs is vonzotta a vásározókat.

Bakos Ágnes

Két héttel az első után, máris megrendezték a második dödöllefesztivált az ostffyasszonyfai régi malomban, a Malom-fia bevásárlónegyedben.

– Be kell vallanunk, hamar elfogyott, még éthordóban is vitték – számolt be a július eleji sikerről Somogyi Éva, a Malom-fia tulajdonosa.

Vilma néni nem titkolta, hogyan készül a tökéletes dödölle: az udvaron mindenki láthatta, hogyan sült a sparhelten a tészta, mellette főtt a krumpli a következő adaghoz. Nem szabad sima finomlisztet használni! Ahogy Vilma néni mondta, attól ragad, hiszen csirizt is lehet belőle csinálni, akkor miért lenne jó a tésztába? Réteslisztet kell beletenni, utána egy nagykanállal kiszaggatni. A sütésnél türelmesnek kell lenni – ilyen egyszerű.

– Villanytűzhely volt a legutóbb, de Vilma néni mondta, hogy nem az igazi, ezért hoztunk most sparheltet – mondta Éva, miközben hatalmas adagot mért a még forró ételből egy papírtányérra. Mellé hagymát és savanyúságot halmozott, azt tökmagolajjal locsolta – mindkettő Vilma néni saját terméke, mondta büszkén Éva.

– A tejföl nem az enyém, de az is helyi, őrségi – mondta Vilma néni.

A fia közben árulta a házi finomságaikat, a tészták után érdeklődtek többen is. A reszelt tészta az keményebb fajta, Vilma néni a lecsóba is teszi, azt mondta együtt kell főzni a zöldségekkel, akkor lesz jó.

A lecsóhoz paradicsomot és paprikát is találhattak a vásározók és még sok egyéb finomságot. Tehén- és kecsketejből készült sajtokat és húsárut is bőségesen kínáltak a Malom-fia bevásárlónegyedben. Házi sütemények és kürtős kalács is csábította az érkezőket, valamint lekváros és szörpök is. Török Rita azt mondta, a málnaszörp fogy a legjobban, az a legtöbbek kedvence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!