Hírek

2016.08.19. 18:03

Felesleges babaholmik - Segítünk, hogy a kismamák ne két kézzel szórják ki a pénzt az ablakon

A várandós kismamák néhány hónappal a szülés előtt babakelengye-listát kapnak védőnőjüktől. Elég lenne az ezen szereplő tételeket beszerezni, de a babaáruházak sokkolnak kínálatukkal. Nehéz ellenállni a csábításnak, mi most ebben segítünk.

Tóth Kata

Az alap-kelengyelista tartalmazza az összes beszerzendő terméket, amire csak szüksége lehet az anyának, a babának a kórházi napokra, a későbbiekben a babaetetéshez és -ápoláshoz, és érinti az alapfelszereléseket is, mint például a kiságy, a gyerekülés vagy a babakocsi. Szerencsés, hogy ezzel a felsorolással csak közvetlenül a baba világrajövetele előtt találkoznak a szülők, máskülönben alaposabban megfontolnák, hogy vállaljanak-e gyermeket. De ha már helyzet van, azt meg kell oldani: ragyogóan működik az ismerősök között a kiskád-, babaruha-, mérleg-, légzésfigyelő-kölcsönbeadás, ez utóbbi műszereket bérelni is lehet a bababoltokban, és sok anyuka szívesen vadászik jó állapotú holmikra a bababörzéken.

Vannak, akik hajlamosak elragadtatni magukat, és vásárolnak, dekorálnak feleslegesen, vagy azért, mert tapasztalatlanok, és elhiszik, hogy márkás babakocsicipő, cumimosó kefe és vízhőmérő nélkül nem boldogulnak a gyerekneveléssel, vagy mert kevésbé takarékos szemléletűek. A gyereknek mindent meg akarunk adni, mondják, és közben két kézzel szórják ki a pénzt az ablakon.

A cumiszárító nem alapdarab, inkább dizájnelem a babaszobában (Fotó: Balogh Péter)

Több szempontot figyelembe véve érdemes mindenkinek átgondolnia, mire lesz szüksége a saját babakelengyéjébe. Rendhagyó módon álljon itt egy – szubjektív – felsorolás azokról a termékekről, amik – bár jó a marketingjük – a legkevésbé hasznosak. A babaruhák közül a szűk nyakrészű, bebújós bodyk, a kapucnis pulóverek, a túl szoros vagy nagyon tág gumírozású zoknik, harisnya, csak 30 fokon mosható, csupa fodor kisruhák.

A babaápoláshoz- és etetéshez használt dolgokat tekintve: fürdetőszék, kádállvány, agyonillatosított babasampon, fürdető és nedves törlőkendők a csecsemőknek, babamosópor és öblítő, törlőkendő-melegítő, kézi orrszívó, fülhőmérő, vízhőmérő, cumisüveg-melegítő, mikrohullámú gőzsterilizáló. Kiságyba, pelenkázáshoz az első néhány évre: 2-4 részes ágyneműgarnitúra, külön pelenkázószekrény, pelenkakuka, zenélő forgó, csörgők.

Érdemes persze kisgyerekes ismerősöket is megkérdezni, hogy mit javasolnak, célirányosan tájékozódni, eldönteni, hogy miből akarunk újat és miből használtat vásárolni, mit kölcsönözni. És nem feltétlenül kell minden apróságra szert tennünk, mire a babát hazavisszük a kórházból. Mert mit válaszolunk a családtagoknak, ha arról kérdeznek gondterhelten, mit is vegyenek, amikor először jönnek látogatóba.

Címkék#babaholmik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!