Hírek

2016.09.09. 13:54

A Vas Népe egykori címlapjaival emlékezünk a 2001 szeptember 11-ei terrortámadások 15. évfordulójára

Egymás után kilencszer hozta címlapon a Vas Népe 2001-ben a terrortámadással kapcsolatos híreket.

Budai Dávid

Vasárnap lesz 15 éve, hogy a világban minden megváltozott. Megtámadták Amerikát. Az összehangolt terrorakciókban összesen 2 ezer 995 ember vesztette életét. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. Akkor az egész világ az USA-ra figyelt, a Vas Népe is. Kilenc egymást követő címlapon foglalkozott az egész világot megrázó támadásokkal. Most előkerestük a másfél évtizeddel ezelőtt megjelent újságokat, hogy így emlékezzünk az újkori történelem egyik legmegrázóbb epizódjára.

Fotó: Szendi Péter

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások az al-Kaida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozata volt az Egyesült Államok ellen. Azon a reggelen 19 al-Kaida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy azokat az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, a lezuhanástól azonban már nem tudták megmenteni.

Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. Az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, melynek első eszköze Afganisztán megszállása volt. Csaknem tíz év hajtóvadászat után Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy amerikai katonák egy tűzharc során megölték Oszama bin Ladent, a támadások kitervelőjét.A Pentagonban okozott károkat egy éven belül kijavították, majd később a helyszínen megépítették a Pentagon Memorial emlékművet.

 

A World Trade Center helyszínén a romok eltakarítását követően elkezdődtek az újjáépítések. 2006-ban fejezték be a 7 World Trade Center irodaépületét, a One World Trade Center pedig 2014. november 3-án nyílt meg. A mintegy 541 méter magasra tervezett épület így Észak-Amerika legmagasabb épületeinek egyike lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!