Hírek

2016.10.09. 19:17

A mostohábbnál is mostohább ágazat - Miért nincsenek falugondnokok?

Megyei körkép - Tudja, hogy miért cserélődnek le olyan gyakran a falugondnokok? A válasz megdöbbentő.

Elek Szilveszter

Gyakran olvasható a vasi kistelepülések honlapján, hogy falugondnokot keresnek. A probléma nagyobb, mint sokan gondolják - a megkérdezett polgármesterek szerint a községeknek óriási szükségük van ezekre a dolgos munkásokra.

Mennyi a fizetés?
Kám három hónapja búcsúzott el a falugondnokától. - Az úr megbízhatóságával akadtak kisebb-nagyobb problémák, ezért az önkormányzattal közösen megegyeztek arról, hogy a jövőben nem dolgozhat tovább ebben a munkakörben - mondta Mecseki Csaba, a község polgármestere. 

A településen jelenleg Tóth Lajos rokkantnyugdíjas helyettesíti a falugondnokot. - Lajos az egészségi állapota miatt bizonyos fizikai munkákat nem tud elvégezni, ráadásul, a határozott munkaszerződése csupán október 31-éig érvényes - mesélte a polgármester.

Kám első embere tehát szeretne felvenni valakit, aki megbízható és nem csupán ideiglenesen kívánja betölteni a falugondnoki állást. Azonban, az eddigi fejlemények nem túl kecsegtetőek. - Többen hívtak már, de szinte mindenkinek az volt az első kérdése, hogy mennyi a fizetés? - panaszkodott a polgármester. - Természetesen visszaléptek, amint meghallották, hogy mennyi a falugondnoki bér - tette hozzá.

Túl szigorúak a polgármester követelményei?

Felsőmarácon már megszokták azt, hogy nincs falugondnokuk - ott január óta keresnek valakit, erre a munkakörre. - Az előző falugondnokkal jól végezte a dolgát, ezért is volt nagyon kellemetlen, amikor gondolt egyet és elment dolgozni a magánszférába - mondta Sütő Kálmán, a község polgármestere. – Azért távozott, mert ott valószínűleg sokkal többet keres a nettó százezer forint körüli falugondnoki bérnél - tette hozzá.

Az elmúlt hónapok során a település sikeresen alkalmazkodott a falugondnok hiányához. – A polgármesteri hivatal dolgozói helyettesítik ideiglenesen a leendő falugondnokot, hordják az ebédet és a gyógyszert, a közmunkásunk pedig munkaideje jó részét fűnyírással tölti - mesélte Felsőmarác első embere. - Ez persze nem tökéletes megoldás, sok, a község külcsínével kapcsolatos munkát és rengeteg, a falgondnoki munkakörbe tartozó karbantartói feladatot iparosokkal kell elvégeztetnünk, ami drága - tette hozzá.

A faluban tehát óriási szükség lenne valakire, aki betölti ezt a posztot, de Sütő Kálmán ragaszkodik a sokak szerint túl szigorú elvárásaihoz. A polgármester ugyanis középfokú végzettséget is kér attól, aki falugondnokként akar ott dolgozni. - Mivel ez olyan munkakör, ahol emberekkel kell foglalkozni, ragaszkodom hozzá, hogy aki betölti, abban legyen némi szociális érzékenység is - hangsúlyozta. - Nem is beszélve arról, hogy a több tízmilliós eszközállományt sem adhatom oda akárki kezébe - mondta még. 

- A tapasztalataim szerint nem a követelményeinknek köszönhető, hogy eddig egyetlen árva lélek sem jelentkezett a felhívásunkra - hallottuk a falu első emberétől. - Sokkal egyszerűbb oka van az érdeklődés hiányának: alacsony a fizetés - tette hozzá.

A polgármester természetesen nem hajlandó feladni, addig keres, amíg meg nem találja a Felsőmarác számára tökéletes falugondnokot.

Érdekképviselet - néhány polgármester is megnehezíti a falugondnokok munkáját

Azért, hogy megtudjuk, miért cserélődnek le olyan gyakran a falugondnokok, felkerestük az érdekképviseletükként működő Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületét.

- Ez a mostohábbnál is mostohább ágazat - hallottuk Kozma Judittól, az egyesület ügyvezető társelnökétől. - A polgármestereknek igazuk van abban, hogy megalázóan alacsony a falugondnokok bére. A fizetésük 2010 óta nem változott, mondhatni, hogy a legalacsonyabb a szociális ágazatban. Ráadásul ezért szinte 24 órán át kell robotolniuk - tette hozzá.

De Kozma Judit megjegyezte azt is, hogy néhány polgármester megnehezíti a falugondnokok munkáját. - Gyakran előfordul, hogy sokuknak rossz a kapcsolata a falugondnokukkal - mondta. - Például tisztában vannak a falugondnok pontos feladatkörével, ezt figyelmen kívül hagyják, és elvégeztetnek velük olyan munkát, amelyet nem kellene megcsinálniuk. Ilyen a közmunkások irányítása is, amelyet sok településen rájuk bíznak annak ellenére, hogy ez nem tartozik az alapfeladataik közé .

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!