Hírek

2016.10.18. 13:23

Lánchíd cukorból - Széchenyi István személyes tárgyai a Smidt Múzeumban

Széchenyi István koráról, személyiségéről, nagy műveiről is hallhatnak a diákok a Smidt Múzeumban szervezett foglalkozásokon. Születésének 225. évfordulója alkalmából a "legnagyobb magyar" alakja köré épülnek a Múzeumok Őszi Fesztiválja idei programjai. A keddi nyitónapon kiderült az is, hogy néz ki a Lánchíd cukorból.

Médiaközpont

Széchenyi István személyes tárgyaival ismerkedhettek a Zrínyi Ilona Általános Iskola hetedik osztályosai a keddi múzeumpedagógiai foglalkozáson. A Széchenyi igazsága című rendhagyó órán a "legnagyobb magyar" fiatalkora, katonaévei és a nevéhez fűződő vívmányok is szóba kerültek.


- A tárgyakon keresztül a korra is kitekintést kapunk, hiszen a múzeumban enteriőrök, szobabelsők vannak, amelyek ezt a hangulatot idézik fel. A viseleti kultúra is megjelenik, és Széchenyi szívügyei, mint például a lótenyésztés - ismertette Vinczi Réka múzeumpedagógus.

A tárlatvezetést és beszélgetést követően a gyerekek feladatokat is kaptak: fel kellett kutatniuk a tárlókban a reformkorhoz köthető tárgyakat, puzzle-oztak, majd pedig Széchenyi, illetve felesége, Crescence szerepében próbáltak levelet fogalmazni egymásnak.

Széchenyi egyik legnagyobb műve a Lánchíd, amelynek építését ő kezdeményezte. Kilenc évig készült, 1849-ben avatták fel ünnepélyesen. Kicsinyített mását cukormázból formálta meg Czömpöly Eleonóra cukrászmester, a munkafolyamatot a múzeumlátogatók is figyelemmel követhették. Az út és a hídpillérek fotó alapján már korábban elkészültek.

- A múzeum felkérésére a láncot, a Dunát, az oroszlánokat a kavicsokat, az utat, a járdákat, az apróbb finom munkálatokat most készítem. A végén festést kap, ettől lesz igazán élethű. A cukormáz kemény, tartós anyag, hosszú ideig lehet még a Smidt Múzeum dísze, csak a portól, melegtől kell védeni - mondta el Czömpöly Eleonóra. Az apró részletek kidolgozásával és a festéssel együtt csaknem öt órába telt, míg elkészült a híd kicsinyített mása.

 

Ezzel a rendhagyó hídépítéssel a múzeum Heinz Gyulának is emléket kívánt állítani, aki a két világháború között cukrászműhelyében megformálta Széchenyi arcképét és a Lánchíd kicsinyített mását cukorból.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja október 18-tól november 5-ig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!